Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

VELVYSLANEC COUNTRY

Dnešní legendou bude interpret, kterého jsme viděli a slyšeli v naší zemi již v sedmesátých a osmdesátých letech- tehdy jej pozval Jiří Brabec a se svým Country Beatem jej i doprovázel. Jeho příjezd se podařil nikoliv náhodou, protože George Hamilton IV. Naprosto programově jezdil po světě a šířil country hudbu. Ne nadarmo se mu říkalo Velvyslanec country.

George Hamilton IV. se narodil se v roce 1937,19.července v Nové Kolumbii a studoval ve Washingtonu. Hned jeho první nahrávka se stala úspěchem – to bylo v roce 1956 a jmenovala se Rose and a baby Ruth. To byla ještě rock and rollová písnička a ve svých začátcích také spolupracoval především s r'n 'rollovými interprety, jako byli Gene Vincent, Buddy Holly nebo Everly Bros a vystupoval i v žánrových pořadech. Poměrně brzy, už koncem 50tých let se ale orientoval na country.

Na počátku šedesátých let začal také hojně vyjíždět do zahraničí – ačkoliv doma měl vcelku se svými nahrávkami úspěchy, a členem GOO se stal již v roce 1959, táhlo ho to do zámoří. A tak byl populární zejména v Austrálii, ale velmi rychle i v Evropě, zejména v Anglii, kde pro BBC dělal i vlastní pořad. A v Londýně také založil tradici mezinárodního countryového festivalu.

George Hamilton IV. rád cestoval a tak bylo skoro logické, že se v Evropě vypravil i na východ. Country měla aspoň částečně nálepku písní lidových, písní prvních osadníků a tak měla v zemích východní Evropy alespoň trochu pootevřená dvířka.A těmi proklouzl jako první umělec z této hudební oblasti i do tehdejšího SSSR a u nás zpíval poprvé v roce 1974. Z jeho další návštěvy v roce 1982 vyšla i deska, ze které si dnes také trochu hrajeme.  Ještě předtím jela řada fanoušku country od nás  do Budapešti, kde zpíval v roce 1981

Nejen východní Evropa byla cílem George Hamiltona  IV., ale odvážně zpíval i v Africe, v zemích dálného východu a dokonce i v oblastech, které v sedmdesátých letech zrovna Američanům a country nakloněny nebyly – na středním východě a v Orientu. Šířil nejen slávu americké country, ale také obráceně – seznamoval svět a americké posluchače s autory country hudby z navštívených zemí – při návštěvě Československa natočil tři písně Jiřího Brabce s texty Michala Bukoviče. Na této kapele oceňoval už v sedmdesátých letech modernější a dravější zvuk, než který se v té době nosil v USA a říkal, že jsme tady dobu trochu předběhli. Čas a vývoj country v USA ukázaly, že měl pravdu. Byl ostatně prvním zahraničním muzikantem, který nahrával country v našich studiích a ostatně, i on sám měl jedno „poprvé" v Praze – poprvé po 26 letech natáčení zpíval ve studiu druhý hlas. K tomu jej přesvědčil a naučil jej to právě Jiří Brabec.

V posledních letech se George Hamilton  IV soustředí již spíše na poklidnější gospelovou hudbu ale jeho dynastie nezaniká – spolu s ním už koncertuje i jeho syn – jak jinak než George Hamilton V., který svůj první úspěch v hitparádě zaznamenal již v roce 1988.