Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

EXILE

Když se řekne Exile, zareagují dnes ani ne tak countryoví fanoušci, ale spíš ti popoví nebo lehce rockoví, a vysloví hit z roku 1978 – I wanna kiss you all over – Zlíbám tě celou. I já jsem se se skupinou Exile seznámil prostřednictvím této písně, protože bodovala i na evropských hitparádách.

V návaznosti na tento hit se vzedmula evropská vlna zájmu o kapelu a ta nějakou dobu trvala, tak jako pak nějakou dobu trvalo i mně, než jsem se prostřednictvím starších nahrávek dostal k tomu, že je to původně kapela countryová.

Skupina Exile vznikla v roce 1963 v Kentucky, kde ji založil kytarista a zpěvák J. P. Pennington s ryze účelovým cílem: působila původně jako zájezdová doprovodná rock and rollová kapela, a s názvem Exiles. Natočila i pár singlů a podle potřeb měnila svůj zvuk a styl. ten se ustálil až v roce 1973, kdy se také zkrátil název na Exile.

V roce 1973 byli v sestavě skupiny kromě Penningtona také zpěvák Jimmy Stockley, klávesista Buzz Cornelison, basista Kenny Weir a bubeník Bob Jones a tato sestava se ukázala jako optimální vzhledem k požadavkům posluchačů a tehdy módním trendům. V tomtéž roce vydali album a jejich popularita jako samostatné skupiny začala růst a vedla až k prvnímu hitu v roce 1977: Try it on.

V roce 1978 změnili gramofonovou firmu, přešli k Warner bros., obměnili několik členů a vydali album Mixed Emotions, na kterém byl už zmíněný hit Kiss you all over. Po zbytek let sedmdesátých se vyhřívali na výsluní popové popularity v Americe i v Evropě, v roce 1980 se ale vrátili domů do Kentucky, i proto, že Stokley se rozhodl skupinu opustit. Byl nahrazen kytaristou Les Taylorem, který přispěl v transformaci kapely do countryového hávu s názvuky jižanského rocku. V tu dobu z některých jejich písní udělali hity jiní interpreti – skupina Alabama nebo Janie Frickie. A samotní Exile poprvé bodovali i v CTF.

Osmdesátá léta přinesla celkem vyrovnanou šňůru hitů a v jejich závěru se jak Stokey, tak Pennington vydali na sólovou dráhu, zbývající členové Exile ale pokračovali v činnosti, doplněni o Paula Martina. Přešli k firmě Arista, u ní vydali dvě alba na počátku devadesátých let, ale zájem o jejich styl muziky už klesal, a tak se v roce 1993 rozešli na koncertě na rozloučenou v domácím Lexingtonu. V roce 1996 se ještě pro nostalgické turné sešli Pennigton a Taylor.