Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

STEVE WARINER

Dnešní legendou bude opět představitel  moderní country – inu ve zrychlujícím se světě i legendy rostou rychleji – Steve Wariner.

Steve Wariner vyrůstal na předměstí města Indianopolis a doma slýchával především Beatles, ale také Cheta Atkinse nebo George Jonese – oblíbence jeho otce, v jehož kapele také začal už jako kluk hrát. Ve školním věku také vystupoval po různých školních klubech a tak bylo jasné, že si záhy založí i vlastnní kapelu – to udělal, když mu bylo 17.

 V 17 letech se Steve Wariner seznámil také s Dootie West, která ho pozvala hrát v její doprovodné skupině na baskytaru- ke slyšení je třeba v její písni Country Sunshine. Poté začal spolupracovat s Bobby Lumanem a v roce 1976 podepsal kontrakt s firmou RCA. jeho kariéra u této firmy ale byla pomalá – první hit v CTF měl teprve v roce 1981 – Your Memory. První album vydal v roce 1982, ale moc ohlasu nevzbudilo. Nějaké další vstupy do CTF měl i v roce 1983.

V roce 1984 Steve Wariner změnil firmu – od RCA přešel k MCA a hned na počátku roku 1985 natočil singl Why I did not do, který se dostal do horní pětky hitparády a zahájil tak nepřetržitou šňůru 18 hitů v horní desítce žebříčku, která trvala až do roku 1990. V tom roce přestoupil k Aristě a to vylepšilo i jeho albovou bilanci – zatímco žádné z předchozích alb nebylo ani zlaté, první album u Aristy bylo hned platinové – jmenovalo se I am ready.

 Nu a začátkem devadesátých let začal Steve Wariner sbírat i ocenění – v roce 1991 cenu Grammy za nejlepší mužský countryový vokál a v roce 1996 pak konečně vstoupil i do Grand Ole Opry a to mimo jiné i na základě svého instrumentálního alba, které ale naproti tomu v hitparádě prakticky nebodovalo. V roce 2000 pak získal další Grammy, tentokrát za nejlepší instrumentaci písně skupiny Asleep at the wheel: Bob's  breakdown. V polovině devadesátých let se začaly na hitparádě umísťovat i jeho vlastní skladby, doposud to byly skladby jiných autorů.

Steve Wariner také hojně  spolupracoval se svými kolegy Ricky Skaggsem a Vincem Gillem na projektu Restless a nebo s Markem O'Connorem na jeho albu New Nashville Cats či s Anitou Cochran – singl What if I said v hitparádě zvítězil. Jiní interpreti, například Garth Brooks naopak začali natáčet jeho písničky. V americké CTF patří mezi stálé účastníky.