Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TA JANA Z VELKÉ OHRADY – LIVE

Balbínovou poetickou hospůdkou se nesl „nový emocjonální šanzón" – ve středu 2. března tu vystoupila skupina Ta Jana z Velké Ohrady jedním ze svých pravidelných měsíčních koncertů. Obecenstvo, kapela i celý večer se vlnily ve spřízněném rytmu a řadu přídavků musel utnout až geniální guvernér Balbínovy poetické strany voláním, že lidé z okolních domů chtějí spát. Přesto divákům zůstane v paměti aspoň „encore" bubeníka Romana Pluhaře, který na závěr vystřihl strhující unplugged-verzi diskotékového hitu Sandokan.

Během přestávky si Ta Jana našla čas i na krátký rohovor pro iFOLK.

Proč jste si pro pravidelné koncertování vybrali právě Balbínovu poetickou hospůdku?
V Praze je podniků hodně, ale časem člověk zjistí, že mu spousta z nich něčím nevyhovuje. My jsme nakonec skončili tady, i když to nebyl náš původní plán. Balbínka se nám líbí počtem míst i atmosférou. Koneckonců, ani to opečovávané piano není všude.

Jaký je rozdíl mezi hraním ve velkém sále a v takhle důvěrném prostředí?

Rozdíly jsou velké a zaplaťpámbů za ně. K tomu, aby mě hraní bavilo, totiž potřebuju všechny možné barvy obecenstva. Tady lidi sedí a opravdu poslouchají, maximálně na konci druhé poloviny, když už mají v sobě víc panáků, začnou trochu hlučet… Ale ve velkém sále nebo na festivalu se vůbec nedá předpokládat, že by někdo třeba poslouchal texty.

Touhu naplnit stadion jsi nikdy neměla?
Že bych se do muziky pustila s ambicí vystoupit ve sportovní hale, to se určitě říct nedá. Ale jak jsem řekla, potřebuju právě tu barevnost, takže jsem ráda, když jednou hraju před tisíci lidmi a druhý den před třiceti. Tohle mi vyhovuje.

Nevadí ti, že se tu nedá tančit?
Jo, někdy mi to strašně vadí. Ale zdejší publikum je s Balbínkou srostlé – lidi moc dobře vědí, co sem jdou dělat, a i když tady jenom sedí na židli, očividně jim to nevadí. Pravda je, že občas hrajeme v nějakém rádoby komorním prostředí, ale nálada je tam tak studená, že by bylo lepší, kdyby se lidi mohli trošku rozhýbat.

Dneska jste hráli několik nových písní… Připravuješ s kapelou další desku?
S vydavatelstvím Black Point jsme předběžně domluvení na nějakém horizontu… Album by mohlo vyjít zhruba za rok. Ale nejsme komerční kapela, která by si řekla, že za měsíc vydá desku, a tak to rychle naskládala. Tvoříme průběžně, a až to bude, tak to vydáme.