Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

RICKY VAN SHELTON

Legendou bude opět představitel modernější větve country z konce osmdesátých a začátku let devadesátých – Ricky Van Shelton.

Ricky Van Shelton zaujal publikum na přelomu osmdesátých a devadesátých let především svým měkkým barytonem, který byl mimořádně vhodný pro balady. On navíc ale do svých balad přidával prvky rocku, gospelu či honky tonku a tato směs stylů na baladickém základu se stala pro Sheltona charakteristickou a způsobila i určitou senzaci při pohledu na úspěšnost spojování jednotlivých hudebních prvků i mezi žánry.

Ricky Van Shelton se narodil v roce 1952 v Danvillu, pěveckou praxi získával, jak bývalo pravidlem, v kostelním sboru. S country se seznámil jako teenager při příležitostných vystoupeních s místními kapelami, a protože měl pocit, že mu to docela jde, v roce 1984 se rozhodl odjet do Nashvillu. Tam zpíval v nočních klubech, dokud jeden místní novinář o něm nenapsal sloupek. Pak mu i pomohl ke kontaktům s firmou CBS. Své první demo připravil pro firmu CBS v roce 1986.

Své první album, Wild-eyed dream, vydal Ricky Van Shelton v roce 1987, a hned první singl z tohoto alba, Crime of Passion, vyskočil až do první hitparádové desítky. Druhý – Somebody Lied – jí dokonce vyhrál. Totéž se povedlo i třetímu singlu z alba a nakonec na první místo dosáhla i samotná velká deska. A tak další album následovalo hned v roce 1988 a pak prakticky každý rok, popularity bylo třeba využít. Nechybělo samozřejmě album vánoční a album gospelové a v roce 1991 natočil RVS duet s Dolly Parton Rockin years. A všechno to bodovalo v horní pětce americké hitparády singlové i albové.

Na počátku devadesátých let se RVS nevyhnul problémům s alkoholem, které zasahovaly i do jeho osobního života, stačila krátká odmlka a nástup Gartha Brookse zcela změnil vkus amerického publika. V roce 1992 se to Shelton pokusil zastavit a odvrátit vydáním alba The Best of a novým albem v roce 1993, ale jeho popularita klesala dál. Album sice ještě bylo zlaté, ne však už platinové. Ještě horších výsledků dosáhla další deska v roce 1994. To se pochopitelně nelíbilo firmě Columbia, a tak se s Rickym rozloučila.

V druhé polovině devadesátých let si RVS založil vlastní vydavatelství a věnoval se také psaní několika knížek pro děti o Kačeru Kvakeru. Nakonec podepsal smlouvu se značkou Audium, která slouží jako spolehlivé odkladiště uhasínajících hvězd. Možná trochu brzo. Zatím poslední album je z roku 2000 s názvem Fried Green Tomatoes.