Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

RED FOLEY

Legendou tohoto týdne bude zpěvák, který v letech 1944-1965 prodal na 25 milionů desek – Red Foley.

Red Foley, vlastním jménem Clyde Juliane Foley, se narodil 17. 6. 1910 ve městě Blue Lick ve státě Kentucky a už jako dítě hrál rád na harmoniku a kytaru. Když mu bylo 17, vyhrál první cenu v talentové soutěži. Na vysoké škole v roce 1930 byl objeven chicagským rádiem WLS a pozván producentem Johnem Lairym ke spoluúčinkování ve skupině Ridge Runners, kde strávil celých 7 let. Po sedmi letech producent John Lairy vytvořil novou rozhlasovou show specielně pro Reda Foleyho, který se tím stal jeho hlavní hvězdou – pořad trval do čtyřicátých let a Red v něm zpíval takřka všechno – balady, blues i boogie. Byl prvním country zpěvákem, který měl vlastní rozhlasovou show. Na počátku čtyřicátých let svůj pořad ukončuje a vrací se jako host do pořadů svých kolegů, mimo jiné i do pořadu, ve kterém začínal v třicátých letech.

Čtyřicátá léta přinesla Redu Foleymu i první filmové role – v roce 1941 debutoval ve filmu vedle Tex Rittera ve filmu The Pioneers a podepsal celoživotní kontrakt s firmou Decca. V roce 1944 měl první hit, který dosáhl na nejvyšší místo hitparády a vydržel tam nepřetržitě 13 týdnů: Smoke on the water. V roce 1945 přichází Red Foley do Nashvillu. V roce 1946 podepisuje kontrakt na účinkování v rozhlasovém programu Grand Ole Opry – Prince Albert Show. Jeho rozhlasová popularita byla ostatně vždy větší v tomto pořadu než na prknech GOO.

V roce 1947 začal vystupovat a nahrávat s vlastní kapelou, Cumberland Valley Boys, a s nimi vyhrál hitparádu s písničkou New pretty blonde a měli dalších sedm hitů v horní pětce hitparády mezi lety 1947-49, včetně Tennessee saturday night v roce 1948 nebo Chattanooga shoe shine boy, která byla hitem opět 13 týdnů.

V roce 1951 spáchala jeho druhá manželka sebevraždu prý kvůli Redovu poměru s další ženou. Red se rozhodl více věnovat rodině, a tak omezil vystupování, ne ale natáčení, a tak i nadále zůstával na hitparádách. V roce 1951 byl první, kdo prodal milion výlisků s gospelovou nahrávkou, v tomtéž roce vydává i své první album – Red Foley Souvenir Album. V roce 1954 se stává stálým hostem v pořadu Ozark Jubilee v TV ABC a začíná natáčet dueta s Kitty Wells. V šedesátých letech ještě účinkoval v několika dalších televizních programech a na sklonku své hitparádové slávy, která klesala po celá šedesátá léta, byl v roce 1967 zvolen do Dvorany slávy country music. Po představení ve Fort Wayne v září 1968 umírá na infarkt.