Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PEE WEE KING

Pee Wee King se narodil 18. 2. 1914 jako syn polských přistěhovalců do USA – v Milwaukee a se jménem Julius Frank Anthony Kuczynski. Vyrůstal ve Wisconsinu. Jeho otec měl kapelu, která se věnovala spíše středoevropským hudebním žánrům, a tak slýchal hodně často polku nebo jiné středoevropské tance. Učil se hrát na housle a akordeon – ten u něj později zvítězil.

Poprvé se Pee Wee King objevil v rádiu, když mu bylo 14, a jen o něco později založil vlastní kapelu a přijal jméno Frank King, jako poctu Wayne Kingovi, který také v USA šířil slávu polky a podobných tanců. Vlivu prostředí se ale nevyhnul, a tak pro repertoár jeho kapely by bylo asi nejlepší označení kovbojská či westernová polka. Od roku 1933 hrál pravidelně v místním rádiu v Milwaukee, kde se seznámil s Gene Autrym. Ten si jeho kapelu vzal jako doprovodnou a pro Franka vymyslel jméno Pee Wee King – to pro jeho výšku pět stop a šest palců. V roce 1934 přecházejí do rádia v Louisvillu, ale Autry brzy pokračuje do Hollywoodu. Pee Wee King zůstává v Louisville.

V Louisvillu Pee Wee King vystřídal řadu kapel vlastních i s řadou spolupracoval – v roce 1935 formuje Golden West Boys a s tou i byl o pár let později pozván do Grand Ole Opry. V GOO se nesetkal s jednoznačným přijetím zejména ze strany ortodoxnějších muzikantů a části publika pro již vyjmenované speciality – mix polky a country, oblečení muzikantů, prvky kabaretu v jejich vystoupení a elektrifikaci nástrojů – v roce 1940 byl první, kdo s něčím takovým přišel. V tu dobu ale měl Pee Wee také vlastní show v rádiu v Knoxvillu a kolem roku 1940 zakládá další, již více westernově orientovanou skupinu. Další prvenství získal v roce 1947, kdy donesl na pódium GOO i bicí.

S kapelou Golden West Boys v průběhu její existence vystupovaly také takové tehdejší hvězdy jako Eddy Arnold, Cowboy Copas či Milton Estes. Nová éra pro kapelu začala v roce 1947, kdy se Pee Wee King rozhodl opustit GOO a vrátit se do Louisvillu, kde měl i TV show, která mu vydržela následujících 10 let a byla vysílána i celonárodním kanálem ABC. V tu dobu podepsal také kontrakt s RCA a proslavil se svou verzí Monroeova Kentucky waltzu. Ten ho ispiroval k napsání Tennessee Waltzu v roce 1947. Měl s ním úspěch – na hitparádě byl třetí a o tři roky později zpěvačka Patty Page dokonce první. V její verzi se písně prodaly miliony kopií. Další Kingovy hity následovaly v letech 1951 – Slow Poke, Silver and gold 1952 nebo Changing partners 1954. A jak jinak, začal hrát i ve westernových filmech.

Pee Wee King měl především úspěch při pódiovém a televizním vystupování po celá padesátá léta, mírnou přestávku si dopřál na počátku let šedesátých, ale v roce 1963 obnovuje doprovodné kovboje a další impuls k jeho popularitě dodává rok 1965, kdy stát Tennessee přijímá T. Waltz jako oficiální státní píseň. V roce 1969 rozpouští kapelu a začíná se věnovat práci v Nadaci Country music. Do Síně slávy byl zvolen v roce 1974, a to i do Síně slávy autorů. Zemřel v roce 2000 na srdeční záchvat.