Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ALLAN MIKUŠEK: KRÍDLA

Přes to všechno je jeden mladý interpret, který splňuje všechna kritéria profesionality, píše vlastní písničky, věnuje se modernímu country a dokonce je Slovák. Jmenuje se Allan Mikušek a ani českým posluchačům jeho jméno není neznámé. Na albu Šťastné staré slunce, které natočil Michal Tučný těsně před svou smrtí, najdete jeden jeho duet právě s Allanem Mikuškem. Tehdy neznámý slovenský zpěvák je zároveň autorem melodie i slovenské části textu této písně s názvem Déšť. Kdyby Michal Tučný žil dnes, možná by dělal podobnou hudbu jako jeho mladý oblíbenec Mikušek. Hudbu moderní, vycházející ze současných amerických trendů, avšak stále pojmenovatelnou „country“.

Jaká je vůbec hudba Allana Mikuška na novinkové desce Krídla? Základ je rockový: kytara, basa a bicí. Avšak Henrich Novák (dobro, lapsteel) posouvá výsledný produkt ke country. Jde přesně o ten model, který v současné době nabírá v USA čím dál větší obrátky (stačí vzpomenout na Gartha Brookse, Trishu Yearwood nebo na kapelu Little Texas). I u nás má toto hudební schéma své příznivce. Ti ale buď upravují zahraniční originály, nebo spolupracují s druhdy populárními skladateli a textaři (kteří svedou vše od středního proudu po bigbít včetně moderní country), nebo jde o už zmíněné tancovačkové kapely, které nemají větší ambice. Allan Mikušek si úplně všechno píše sám: hudbu i texty. Sám hraje na kytaru, sám zpívá. Vzniklo tak album, za kterým si může stát a kde mu ve všech písničkách můžete věřit.

A co že mu můžete věřit? Mikuškovy výpovědi jsou plné lásky. Avšak nejde o takovou lásku, o které se zpívá ve většině písní, které kdy vznikly. Mikušek touží po jakési vyšší lásce mezi vším živým. Zvlášť často se v jeho písních objevuje téma lásky mezi zvířaty nebo mezi člověkem a zvířetem. V písni Máš sa fajn se ptá: „Prečo si kone nezávidia/A tiger s plným bruchom nezabije/Prečo mačka so psom z jednej misky jedia/Na to nikto z nás ti neodpovie.“ Celé album nazval také „zoologicky“, Krídla, a věnoval je malým tygřatům, s nimiž si rád hrával – dokud je někdo neotrávil. Z této tragické události se nám Mikušek vyzpívává v nádherné baladě Kto zhasol hviezdy?

Album Krídla se velmi příjemně poslouchá. Většinou jde o písně ve středním tempu se silnými melodiemi, s texty „o něčem“ a se snadno zapamatovatelnými refrény. Tyto atributy sice může mít i jakákoli laciná (myšleno co do umělecké hodnoty) popová deska, u Mikuška si však cením jednotící myšlenky v řadě písní a interpretace, která zní upřímně.

Já vím, zapomněl jsem na to, že jako hosté se na albu objevují František Nedvěd a Věra Martinová, to však podle mě není tak podstatné. Věřím, že by Mikušek album mohl prodat i bez nich.

Vydavatel: Sony Music/Bonton (Slovakia), s.r.o.
Rok vydání: 2000
Žánr: moderní country
Celkové hodnocení: dobré


Autor je redaktorem Radia Proglas a článek je uveřejněn s jeho souhlasem.
Milan Tesař

Milan Tesař