Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

BŮHVÍ: CHAGALLIE

Ačkoli sedm písniček zde obsažených vzniklo jen pár měsíců po skladbách z prvního dema Vynášení zimy, je mezi nahrávkami propastný rozdíl. Zatímco na Vynášení zimy se Bůhví představovali jako hledači, kteří zatím neví, zda hrát folkrock, bigbít jako ze 60. let nebo artrock, Chagallie působí jako nahrávka v rámci možností vyzrálá a kompaktní.

Muzika je to velmi pestrá. Všichni členové kapely (která je sice čtyřčlenná, ale toto demo natáčela ve třech) se zde prezentují jako multiinstrumentalisté. Nepostradatelné jsou kytary, flétna a klávesy, avšak objeví se i balalajka, mandolína nebo foukací harmonika. Hned první píseň (Noc v Bělehradě) má odlehčený swingový začátek, druhá (Vyhaslej den) začíná krátkou flétnovou předehrou, přičemž tento nástroj výrazně promlouvá i do dalšího kousku (Ej děvče děvče) . Co se týče nálady, najdete zde polohu vážnou (Země zvedá trávu) i rozvernou (Chagallie).

Nadmíru důležité jsou texty. Jeden z členů, Pavel Trojan, studuje polštinu a srbštinu a především jeho zájem o jižní Slovany v jednotlivých písních vyplouvá na povrch (Pavel má mimochodem za sebou i nedávný studijní pobyt v Jugoslávii). Zvlášť mě dojala skladba Ej děvče děvče, inspirovaná náboženským rozdělením Bosny a Hercegoviny, se slovy: „Chtěl bych tě ještě / potkat tak za sto let / až se nebudem zabíjet“. (Autorem skladby je paradoxně Martin Hrubý, který sice srbštinu nestuduje a v Jugoslávii nestudoval, avšak se svým kolegou Pavlem prý o problémech jihoslovanských národů často diskutuje.)

Dobrou protiváhou závažných textů jsou hříčky se slovy a s obrazy v některých dalších písních. Obraty „Večer si světlo svlíká / na trubce trpaslíka“ (Vyhaslej den) nebo „Přes oblohu letí domů čtyři kejkllíři / Do brlohu s lístky hlohu ráno k talíři“ (Chagallie) nemají chybu.

Nechci tvrdit, že Bůhví už patří ke špičkám naší folkové hudby. Jejich nahrávka má své mouchy (místy nedbalá výslovnost, sbory znějí někdy příliš hospodsky, sem tam se do textu dostane špatně umístěný přízvuk). Vzhledem však k tomu, že jde o dílo prakticky začínající kapely, považuji je za velmi zdařilé. Povedené je mimochodem i první „dlouhohrající“ album Bůhví, které se jmenuje Slovo o pluku Igorově. O tom však někdy příště…

Demonahrávka (7 písní)
Natočeno: 2000
Žánr: folk
Celkové hodnocení: velmi dobré


Milan Tesař
Autor je redaktorem Radia Proglas a článek je uveřejněn s jeho souhlasem.


Milan Tesař