Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ČERNÝ GOSPELOVÝ DUCH

Šel jsem po pražském Sofijském náměstí na oběd. Z prodejny desek se ozýval jakýsi černošský zpěv odhadem nejméně dvaceti hrdel a jelikož jsem nepoznal, v jakém jazyce zpívají, odhadl jsem to na Afriku. Po půlhodině jdu zpět a vokální produkce neustala, pouze teď už to je jen několik hlasů v angličtině. Zpívají docela slušně, říkám si a jdu se podívat dovnitř – samozřejmě nikoli bez následků. Vyplatilo se to cédéčko za dvě stovky koupit?

Jak se to vezme. Název „The Spirit of Gospel“ nelže, na více než 55 minutách se točí 14 tradicionálů a 2 původní písně (charakterem ovšem také blízké gospelu), téměž výhradně v provedení a cappella. Podělilo se o ně šest interpretů a skupin. Čtyři z nich obývají Jihoafrickou republiku, pátá skupina je neznámo odkud (zastupuje ji ale německá agentura), šestá je patrně největší hvězda alba: Marva Wright z New Orleansu, bluesová královna (aspoň podle vlastních webových stránek). Tedy sampler.

Nejdřív pojďme na černý kontinent. Ačkoliv Abalingani Brothers, Ekhaya Cultural Society, Luhlaza a Luxolo Gospel Choir nebydlí daleko od sebe, svým projevem jsou dost odlišní. Luhlaza je klasický smíšený sbor s ženskými školenými ječáky, vyhrávající po světě spoustu gospelových soutěží – mně se ale tento styl ke gospelu moc nehodí. Luxolo Gospel Choir je trochu přirozenější a chaotičtější, Abalingani Brothers jsou mužský sbor, bez školených hlasů a asi relativně nejfalešnější, zato nejautentičtější. Ekhaya Cultural Society se mi zdá nevýrazná, navíc si v jedné ze dvou písní vypomohli dost nenápaditým hudebním doprovodem. Mnohé písně ukazují, jak asi vypadaly prastaré spirituály: mnohokrát se opakuje jeden motiv, do něho kdosi zpívá sólo, zatímco jiní vydávají všelijaké nehudební zvuky. Hrdelní, tahavý způsob zpěvu mi vytváří představu rovníkové africké buše lépe než fotografie.

Protipólem jsou First Revolution. Pětičlenná acapelová skupina dostala na disku největší prostor, celých 7 skladeb. U toho, kdo slyšel například Doyle Lawsona a Quicksilver, to budou mít těžké, přece jenom neintonují úplně přesně. Český folkař se zase může nudit tím, že všechny sloky a refrény jsou víceméně stejné, bez aranžérských překvapení. Ale – zkuste si to zazpívat sami a rázem vás kritika asi přejde. Nejlépe se „první revoluci“ podařilo Wake Nicodemus a Straighten Up And Fly Right, naopak úvodní Woke Up This Morning je možná nejhorší z toho, co na desce mají. Kdo tohle album sestavoval?

Patrně někdo, kdo chtěl zaštítit prodej velkou hvězdou. Marva Wright se může blýsknout ve známé Go Tell It On The Mountain (z klasického podání Spirituál kvintetu známé jako Mou dobrou zprávu hlásej). Na rozdíl od ostatních se však obklopuje mnoha hudebními nástroji a výsledek je poněkud estrádní a z této desky ošklivě trčí.

Pokud si říkáte, že album jistě obsahuje tlustý booklet, z něhož mám všechny výše uvedené informace o skupinách a interpretech, jste na omylu. Vydavatel – německá firma Delta music – totiž tuhle desku informačně odbyla. Veškerý papír v krabičce je potištěn na dvou místech celkem hezkým obrázkem kostelíku a třikrát se zcela stejně opakujícím seznamem skladeb. Ani zbytečné slovo navíc. Asi si říkali, že když to jsou nějací černoši z JAR, proč plýtvat námahou, stejně se to bude prodávat blbě. A tak bylo třeba nahodit Internet a hledat.

Když si ale odmyslím informační embargo, nakonec k desce přistupuji se sympatiemi. Většina interpretů na ní zcela zřetelně dělá hudbu pro radost. A navíc, mnoho míst je docela hezkou inspirací pro vlastní vokální tvorbu…

The Spirit of Gospel: Woke Up This Morning (First Revolution) / Lord, I Want To Be A Christian (First Revolution) / Sengathi Umoya Wami (Abalingani Brothers) / Amaviyoviyo (Luhlaza) / Sikuyo Indlela (Luxolo Gospel Choir) / Please Remember Me (First Revolution) / He Really Cares (First Revolution) / Go Tell It On The Mountain (Marva Wright) / Old Time Religion (First Revolution) / Simoni (Luxolo Gospel Choir) / Sibulel‘ Uthixo Eluhlaza (Luhlaza) / Noyana (Abalingani Brothers) / Wake Nicodemus (First Revolution) / Straighten Up And Fly Right (First Revolution) / Intro + Tribute to Nqaba (Ekhaya Cultural Society), vydala Delta Music 1999, celkový čas 55:40

Honza Hučín