Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

DEN PRVNÍ ANEB PORTA NA STARTOVNÍ ČÁŘE

Tradičním místem konání šestatřicátého finále Porty je areál plzeňského výstaviště. Tradiční je termín. Tradiční je i zpravodaj Portýr. Tradičně se čtyři dny na začátku července stávají vyvrcholením celoročního snažení kapel i muzikantů. Porta zůstala dodnes věrná své tradici i ve svém výběru soutěžících probíhajícím v jednotlivých krajích před zraky odborných porot.

Zdánlivě tedy vše při starém. Ne tak docela. Ubyla od loňského roku jedna recitálová scéna a program se i tím zhustil. Na další dny se chystá i noční novinka v podobě potlachu u táborového ohně a country bálu. Jak prozradil Portýrovi dramaturg a hlavní spíkr Zdenek Schwager, do budoucna Porta tu stále bude především pro amatérské kapely, kterým by byla škoda ubírat prostor na úkor profesionálů v současnosti objevujících se v létě na dvou stovkách jiných festivalů.

Středeční startovní den přinesl první porci soutěžních kapel. Od tradiční zahajovací Vlajky až po noční hraní brněnských Poutníků se bez většího překvapení a za občasného deště první soutěžní večer překulil až do svého závěru. Kvalitou hosté o třídu převýšili soutěžní skupiny, ovšem to se v případě Copu, Jindry Kejaka, A basta s Pavlínou Jíšovou a již zmíněných Poutníků dalo očekávat.

Soutěžní přehlídku zahajoval liberecký Vltavín, jehož hledající folkový projev příliš nepřesvědčil. Walchaři rozbalili bluegrass připomínající první kroky Copu. Prvním bonbónkem večera byl Jauvajs z Prahy, zde takřka na svatební cestě mezi Plzní a Náměští, nádherné vokály irského střihu. Stylově trošku rozkolísané Wydle mají velmi dobrou zpěvačku. Strašlivá Podívaná z Plzně už delší dobu patří mezi spolehlivá tělesa a stejně jako v předchozím případě se blýskla zpěvačka. Brněnský Drive zahrál spolehlivě, jejich bluegrassu chybělo málo, jen trošku větší drive. Výborný trojhlas, a nejen ten, se rozezněl v podání Františkovo sester z Českých Budějovic. Bicí, spíše rušící celkový výkon, čněly z vystoupení pražského Formátu. Třešničkou na dortu byla závěrečná interpretka, Lucie Faltýnková, ač mladá interpretačně již velmi jistá a přesvědčivá.

Celkově lze hodnotit první soutěžní den za slabší a v Plzni panuje očekávání lepších výkonů.

Na závěr jednu ze „zaručených“ zpráv z Portýra:
Jarda Samson Lenk si podrobně prostudoval knihu Arkadije Gajdara, která byla inspirací pro název jeho současného hudebního tělesa. Byl doslova nadšen a v současnosti nutí ostatní členy kapely, aby se stali tzv. Samsonovci, kteří pomáhají rodinným příslušníkům našich hrdinných vojáků v NATO.

Porta se prvním večerem zhluboka nadechla, aby svátek muziky začal naplno žít čtvrtečním dopolednem, ale o tom zase až zítra.

Milan Belmondo Plch