Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

FLERET – TO NAJLEPŠÍ (Kurnikšopa tož to jo!)

Atmosféra živého koncertu je vždycky neopakovatelná. Ne tak v případě, pokud se zachytí do „drážek” cédéčka. Některé výroky, nadšené výkřiky, ba i chybičky, pokud se vyskytují, se dají pouštět stále znovu, což je pro interpreta leckdy dost nevýhodné. Představte si, že uděláte live nahrávku ve dvaceti a ve čtyřiceti pak nemůžete pochopit, cože jste to tenkrát vypustili z pusy. S tím se bohužel musí počítat – vy si možná budete rvát vlasy, ale posluchač, který si vaše cédéčko omílá stále dokola, si nakonec zvykne. Protože ale Fleret není Honza Nedvěd, nemá se zbytečnými řečmi problém. Písně následují jedna za druhou, mezi nimi i během nich jsou pořád slyšet nadšení (a řvoucí) diváci, které si speciálně na natáčení pozval kapelník Zdeněk Hrachový. Že se fandům takový zážitek líbil, je jasné z jejich pozdějších ohlasů.

Na výběru To najlepší najdete 18 písniček z pěti alb a dvě bonusové k tomu. Určitě to nebylo nejlehčí, vybrat dvacet kousků, které by si zasloužily octnout se na Best of, nejspíš by si to zasloužily všechny. Fleret má na svých internetových stránkách texty osmdesáti šesti písniček, které hrají. Také vydali, včetně této nejnovější, už 10 desek. Podle jakých kritérií tedy asi vybírali, co na novém cédéčku bude nebo ne? Zkrátka už vědí, na které písničky lidé reagují, co jsou vyložené hity, určitě se řídí tím, co si myslí jejich posluchači. Fleretí muzika je přece tolik pro lidi. Proto se asi také rozhodli pro živé natáčení, skutečně se jim povedlo, že z neživého nosiče vychází hodně živá muzika, úplně to s vámi hází (skoro vidíte ogary před sebou na pódiu…)

A jaké ty písničky jsou? Jak mám popsat takový fenomén? Jak můžu mluvit o muzice, která jde přímo z duše? Z širokých valašských srdcí, když budu patetická. Kdo folkový, folklórní, folkrockový i rockový Fleret zná, ví, o čem mluvím – a kdo ho nezná, měl by to napravit! A že ve zpěvu občas zazní nějaký ten falešný tón? To je sice pravda, ale co, je to lidové a bezprostřední, zkrátka žádné romantické tenory. Když jsem u toho zpěvu, musím říct, že mi Fleret svým živelným stylem připomíná rockový Kabát. O obou kapelách se říká, že za pár let dozpívají (= vyřvou se). Ale pokud si budou aspoň Flereti hlasivky opatrovat pravou domácí slivovičkou, nemůže to dopadnout tak špatně  (však také Sucho v hubě je nejkratší písnička z cédéčka…).

Každopádně závěr je jednoznačný: celkově To najlepší hodnotím velmi dobře. Už jste vyrazili do nejbližší prodejny cédéček?

Fleret – To najlepší (Kurnikšopa tož to jo!)
nahráno živě 26. 3. 2001 ve studiu ČRo v Ostravě
vydal Multisonic a.s. Praha 2001
hudební režie Stanislav Bartošík


Na Valašském bále – Na Královej Holi – Sucho v hubě – Kurnikšopatožtone – Takú ti lištím – Šak máte nalété – Trnkobraní – Pozdě na hlasitou hudbu – Jarkúv život – Zafúkané – Tanec – Soudná noc – Anděl – Janova hora – Aj gdyby co bylo – Čistá jak Vizovice – Eště nejsme po večeři – Aj gdyž není středa – Ukažte mi cestu dom – Vlezlá píseň

Manča Sršňová

Manča Sršňová