Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

HUDBA V KRONICE LIDSTVA

Nedávno jsem si listoval v knize Kronika lidstva, svazku o bezmála 1300 stranách. Napadlo mne čistě pro zajímavost zjistit, kolik je zde věnováno místa velkým hudebním událostem druhé poloviny 20. století, které nějakým způsobem ovlivnily folkovou, folkrockovou či country scénu u nás.

Elvis Presley a rock´n´roll mají svůj sloupek v roce 1957.
(Ten samý rok se vydala fenka Lajka na šest dní nedobrovolně do kosmu.)

Rock and roll – protest proti maloměšťácké kultuře
Americkou mládež zaplavila vlna rock and rollu. Gramodesky Elvise Presleyho, které vyšly v roce 1957, např. Tutti Frutti anebo Jailhouse Rock, se prostřednictvím rozhlasu šířily po celé zemi. Tato hudba se stala symbolem nové generace mládeže, jež se rozešla se středostavovskou kulturou svých rodičů, s jejich maloměšťácky bodrou morálkou a konzumním světonázorem… Tato alternativní kultura se však brzy komercionalizovala a změnila na dočasný módní trend.

Tutovkou, na kterou bych byl ochoten vsadit předem, jsou Beatles. Těm patří na dvoustraně roku 1965 přibližně třetina prostoru.
(Ten samý rok člověk poprvé vystoupil do otevřeného vesmíru.)

Vítězné tažení skupiny Beatles z Liverpoolu
V dosud největší událost v dějinách rocku se změnilo vystoupení Beatles z Liverpoolu 15. srpna 1965 na Shea Stadium v New Yorku. Před 55 000 diváky hráli hudebníci pod širým nebem. Dav křičel a jásal s nimi… Ve své hudbě sáhli „brouci“ nejprve k rokenrolu 50. let, brzy však převládly vlastní skladby Paula McCartneyho a Johna Lennona, jež se staly značkou pro melodickou rockovou hudbu.

Vždycky jsem si myslel, že ráj je velký jam, něco mezi Woodstockem a folkparádou v Hulíně, zpívá Vlasta Redl. V roce 1969 svět poznal Woodstock.
(Ten samý rok stanuli astronauti Armstrong a Aldrin na měsíci.)

300 000 rockových fanoušků na festivalu ve Woodstocku
Rockový festival ve Woodstocku představoval se 300 000 návštěvníky vrchol těchto koncertů pod širým nebem. Představení trvalo tři dny, program zahrnoval superhvězdy světové úrovně: Vystupovali mj. Jimi Hendrix, Janis Joplinová. Woodstock se stal brzy mýtem. Sen mladé subkultury o lásce a svobodě se zdál být po tyto tři dny ve Woodstocku skutečností.

O dva roky později (1971) oba výše jmenovaní umělci umírají.
(Ten samý rok dosedlo na povrch Marsu člověkem vyrobené těleso.)

Rocková hudba: výraz protestu
18. září zemřel v Londýně americký rockový hudebník Jimi Hendrix v 28 letech, za necelý měsíc, 5. října v Port Arthuru v Texasu, americká rocková zpěvačka Janis Joplinová ve věku 27 let, oba na předávkování drogami. Rocková hudba přinášela protest a agresi mládeže proti společnosti, proti vietnamské válce, proti utlačování menšin, proti způsobu života americké společnosti. Vyjadřovala touhu mladých lidí po svobodnějším postoji.

A to je vše. Překvapilo mne, že chybí jakákoli zmínka o Bobu Dylanovi, který zanechal v dějinách hudby a potažmo i dějinách lidstva nezanedbatelný otisk. Ani Paul Simon s Artem Garfunkelem se na stránky Kroniky lidstva nedostali, stejně jako countryové megastar Johnny Cash či John Denver. Možná by se jim této pocty dostalo in memoriam jako například Bulatu Okudžavovi v krátcé zmínce o jeho úmrtí v Paříži v roce 1997. Na druhou stranu ocitnout se dnes v kůži zmiňovaných umělců, rozhodně bych preferoval bytí na Zemi před bytím v Kronice lidstva.

David Jirků