Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

JAKÁ BYLA ZAHRADA 2002? (I. část)

… aneb největší festival v našich žánrech slovem, obrazem, zvukem i pohybem. Pro kratší dobu stahování jsou od sebe jednotlivá videa rozdělena, pro lepší zážitek je audio stopa v kvalitě 128 kbps.

Málo platné, areál v Náměšti je pro desetitisícový festival jak dělaný. Kotel amfiteátru je obklopený zelení a dokonale izolovaný od rušného života ve Stánkové ulici.

Zapomeňte na Druhou trávu, Robert Křesťan přijel na Zahradu s Malinabandem. V kapele přibyly housle, jinak je nástrojové obsazení shodné a samozřejmě že zůstaly i staré pecky v repertoáru – jako například Pojďme se napít nebo Wayfaring stranger. Kolika kapelami už tyhle písně s Robertem prošly…

Baskytarista královéhradecké kapely Terne čhave si na jednu píseň vyměnil nástroj s kapelníkem – kytaristou. Na fotce to sice vypadá, že neumí akustickou kytaru ani správně držet, ale opak je pravdou. Pusťte si video a posuďte sami, co „mladí chlapci“, loňští držitelé Krtečka, dovedou…

VIDEO: čas 1:00, velikost 2.9 MB

Radek Havel opět ukázal, že je mezi moderátory jedničkou. Jako jednu z metod, jak vyplnit prostoje při zvučení kapel, má piklení s diváky, a tak si žádný muzikant přicházející na pódium nemůže být jistý, co mu během hraní publikum provede. V tuto chvíli Radek vysvětluje, že zvukař Mirek Hron nemá sluchátka, aby dobře slyšel kapely, nýbrž kvůli tomu, aby je neslyšel. Místo folku si prý dopřává Tři sestry. Kdyby se uděloval Zlatý klíč i v kategorii Konferenciér, možná by jich Radek Havel nastřádal tolik jako Pavlína Jíšová.

Pozorovat hlasující lidičky bylo hodně zajímavé. Modrá kref bodovala převážně u mladých slečen, pro BlueGate hlasovali muzikanti z Copu, pro Tempo di vlak zase diváci v zeleném. Uhádnete, koho si vybral pán v kovbojském klobouku?

U kapely Modrá kref bylo znatelně vidět, že si uvědomuje, co má pro koho zahrát. V konkurzním předkole zvaném Hudlovačka vsadila – pro dramaturgy – na bluegrassové věci, v amfíku už hrála pro diváky – takže přišla na řadu nejen Kolej Yesterday, ale i vtipná parodie na trampské písně.

VIDEO: čas 1:16, velikost 3.6 MB

Bez peněz do hospody nelez a bez čepičky nejezdi na Zahradu. Ve středu a ve čtvrtek se pokrývka hlavy hodila proti dešti, v pátek a v sobotu zase proti sluníčku. I letos vedly plátěné, plstěné či papírové pivní zátky, bylo jich však tolik, že pozornost nepoutaly. Zato tenhle šustivý klobouček se stal vděčným objektem objektivů.

Tempo di vlak v letošní festivalové sezóně vyhrálo Trampskou portu, natočilo u Honzy Friedla první CD (a pohodu ve studiu si nesmírně pochvalovalo), a aby toho nebylo málo, získalo si milou muzikou i náměšťské publikum. Folk možná spolk Portu, ale ne Zahradu. První místo v diváckém hlasování pro ryze trampskou kapelu je toho důkazem. Na fotce Petr Bruml Donath.

„Já za ně vůbec nelobuju, ale musím říct, že se mi strašně líběj.“ Tak uvedl Radek Havel slovenskou kapelu Lekra, která svým hudebním projevem připomíná skupinu Vlasty Redla Každý den jinak. Ačkoli Lekra hrála jako jedna z prvních v pátečním bloku soutěžících, Slováci se vrhli do toho s takovou vervou, že se jim nejen podařilo lidi rozezpívat, ale nakonec i získat „bramborovou medaili“.

VIDEO: čas 2:27, velikost 7.1 MB

Čtvrteční scéna na Radnici patřila koňům ze stáje JI-HO music, vydavatelství Casey a Prázdnin v Telči. Milda Vokáč a Vláďa Casey Růža přišli na originální a (jistě velice příjemný) způsob, jak moderovat – u stolku a s pivkem… Vlastně Casey na to vyzrál úplně nejlíp, zatímco krápalo, hlídal pěkně v suchu pódium a pro pivka chodil Milda, který si pak ještě s kapelou Jen tak tak na této scéně i zahrál.

Občerstvení na Zahradě bylo na jedničku – fronty nikterak dlouhé, jídlo výborné. Což ocenili zejména ti, kteří na Slunovratu prostáli nejméně půlhodinu ve frontě na langoše. V Náměšti si jeden mohl vybrat, u kterého stánku si langoše, grilované kuřátko, gyros či dokonce cukrovou vatu koupí.

Poupata se na první z několika svých zahradních hraní sjížděla postupně, neboť celníka Jeníka nepustili ve čtvrteční pracovní den z úřadu dřív. Zahrada nezahrada, od července platí nový celní zákon, tak se bude makat. Poupata mají za sebou deset let, čtyři cédéčka, jeden velký zpěvník a po letošní Náměšti i opravdickou autogramiádu

VIDEO: čas 0:40, velikost 1.9 MB

Milan Medvěd Kolář je rozený agitátor. Před Zahradou rozeslal 2000 mailů s medvídkem, skrze kterého se dalo prokliknout na web Prázdnin v Telči, na Zahradu přijel – jako ostatně každoročně – vyzbrojen plakátky zvoucí do Telče, které rozdával či „přišíval“ na vzkazový plot. Kdo ví, jestli si už příští rok Zahrada a Prázdniny nevymění pořadí na prvních dvou místech v anketě FC v kategorii Událost roku…

Foto&video: David Jirků

Lucka Jirků