Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

JAN HRUBÝ: STARÁ VLNA (PASTORÁLNÍ SVITA)

Takto ve dvou natočili otec a dcera témař hodinu instrumentální hudby – v době, kdy většina rozhlasových stanic nezpívanou skladbu nepustí do éteru, v době, kdy se na nás z reproduktorů hrne množství nic neříkajících blábolů rádobyzpěváků. Klobouk dolů před Janem Hrubým. Jeho hudba je mnohem sdělnější než leckteré textové poselství.

Kratičká hitovka (nebojím se to takto napsat) Bantry Bay vás přenese do zátoky někde na pobřeží britských ostrovů. Záleží už jen na vás, jestli vám před očima bude proplouvat rybářský člun nebo zda uvidíte jen pustá skaliska. Západočeská passacaglia vás zve naopak na venkov někam kousek od Plzně. Můžete se pohupovat v tanečním rytmu a vzpomínat na časy, kdy se i v Čechách dodržovaly lidové zvyky. Folklór Moravy na vás dýchne v melodiích Sedí sokol na javori a Byla cesta…, což jsou jediné dvě skladby z alba, které Hrubý nenapsal. Do kontextu desky však zapadají výborně. Máte-li chuť vydat se z „lidového“ podzámčí na zámek, pozve vás Jan Hrubý na ples v Závojovém tanci. Pak můžete opět sestoupit mezi prostý lid a zatančit si Kolo kolo mlýnský. A tak stále dokola.

Vedle drobných (a často rozverných) miniatur na albu najdete i delší skladby dramatičtějšího rázu a odvážného hudebního obsahu: například v Neptunovi se autor pohybuje na hraně vážné hudby a artrocku. Jinde je naopak téměř čistě folkový (Zelenovský rybníky).

Avšak nemá cenu popisovat skladbu po skladbě. Jan Hrubý na své nové desce představuje především ohlasovou tvorbu, založenou na těch inspiračních zdrojích, které jsme zmínili na začátku. Vedle nich však tu sáhne k rockové muzice, které se léta věnoval v ETC…, jinde je naopak klasicizující. Avšak folklór český, moravský a irský a baroko (včetně varhanních preludií), to je základní materiál, se kterým multiinstrumentalista pracoval. Až budete jeho album poslouchat, navolte si náhodné přehrávání skladeb a pusťte si desku několikrát v různých obměnách. Dělal jsem to tak při psaní této recenze a právě přechody z jedné polohy do druhé patří na albu Stará vlna k tomu nejkrásnějšímu.

Vydavatel: Indies Records
Rok vydání: 2000
Žánr: folk/world music
Celkové hodnocení: vynikající


Milan Tesař.
Autor je redaktorem Radia Proglas a článek je zveřejněn s jeho souhlasem.


Milan Tesař