Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

JUPP O KONKURZU, FESTIVALECH A SEZNAMECH STB

• Jak se dá zvládnout ten konkursní zápřah?
Je to otázka tréninku. Vlastně to dělám každé jaro od roku 1971. Letos se ale většina kol zdrcla do čtrnácti dnů, a po tom posledním jsem celý den nevylezl z postele. Naštěstí ty stovky kilometrů za volantem jsou letos z větší části po dálnici.

• Kolik jsi vlastně slyšel kapel?
Zatím něco kolem tří stovek. Ty zajímavé rozhodně nesplynou, ale když jde za sebou několik skupin, které hrají velmi podobně… Začal jsem fotit a druhý den ráno porovnávám fotky se svými dojmy a poznámkami.

• Dá se vypozorovat nějaký trend mezi konkursními kapelami? Přitvrzuje se?
Někde se přitvrzuje, jinde má větší podíl akustika. Ale hlavně je to rok od roku rozmanitější, kapely už vycítily, že Zahrada i její diváci jsou otevření a nekladou žádné limity. Další trend je zvyšování kvality. Těch slabších už bylo letos minimum. Pevně doufám, že ty méně zkušené kapely se hlásí aspoň do soutěží.

• Máš nějaký velký objev z letošních konkurzů?
Mám jich zatím minimálně tak pět, každý trochu z jiné oblasti, ale nebudu je zatím prozrazovat. Chtěl bych, aby si každý návštěvník Zahrady odvážel svoje dojmy a svoje favority.

• Bude se do budoucna něco měnit na čtyřce festivalů (Slunovrat, Zahrada, Folková růže, Setkání Konopiště) pořádaných Folk & Country? Čekáš spíše rozšíření nebo naopak?
Nápady na nové akce existují. Jak říkal jeden kolega režisér: Ať se člověk brání, jak se brání, vždycky ho něco napadne. Ale nejvíc to závisí na reálných ekonomických možnostech a na sponzorech. A těch nepřibývá. Ještě jedny povodně a pár festivalů definitivně zakuká. Třeba včetně některého z našich.

• Dáváš při výběru na Slunovrat více prostoru akustickým formacím?
Podvědomě sice ještě asi ano, ale letos se přece jen cosi mění.

• Jak zpětně hodnotíš přesun Slunovratu ze Svojšic do Pardubic (atmosféra, počet diváků atd.)?
Mě osobně to konečně zase začalo bavit. Vím že tradicionalisty zvyklé jezdit celý život na stejné místo, nepotěší jakákoliv změna a že o pár z nich jsme přišli. Taky jsme přišli o ty, co tradičně jezdili na Slunovrat, popíjeli za plotem a na koncert ani nešli. A to je dobře. Vím, že ti skutečně věrní přijeli a protrpěli s námi přírodní katastrofy obou ročníků. A nimi se objevili noví, kteří do Svojšic nejezdili. A letos už konečně bude hezky, ta smůla se musí protrhnout.

• Bude i letos koncert Zpěvník? A pokud ne, proč skončil?
Nebude, ale neskončil. Letos něco podobného chystáme na Zahradě, tak jsme to nechtěli zdvojovat. V dalších ročnících zase něco chystáme, ale rozhodně ne ve stejné stereotypní podobě každý rok.

• Letos vyšly sváteční volné dny na víkend, jak se tato skutečnost odrazila v Zahradním programu? Projevilo se to nějak na prodeji permanentek?
Kromě toho posunutí o den se to ve struktuře programu neprojevilo. Předprodej proti loňsku mírně narostl, ale s volnými dny to asi nesouvisí. Posun o jeden den je trochu riskantní, ale těm, co mají prázdniny to snad bude jedno, spíš musíme myslet na ty, co by si museli brát dovolenou. Jakmile zase nastanou svátky, Zahrada je bude kopírovat (překvapivě to v roce 2004 vychází na pátek až pondělí).

• Jiří Dědeček, Spirituál kvintet, Slávek Janoušek, Prokop – Hrubý – Andršt, Neřež, Traband… letošní program je pro mě, kromě „tradičnějších“ zahradních kapel, plný velmi příjemných překvapení. Chtěl bys někoho vyzdvihnout? Na koho se obzvlášť těšíš?
Kdybych se na někoho netěšil, asi bych ho na Zahradu nezval. A dlouhý seznam těch, na které se těším, najdeš na stránkách www.folkcountry.cz. Samozřejmě ten seznam ještě zdaleka není úplný.

• Na těch stránkách jsem se dočetl, že na Zahradě vstoupí dvě význačné folkové osobnosti do stavu manželského. Snažil jsem se uhodnout jména, ale vážně nemám tušení. Nenapovíš? A jak a kde bude obřad probíhat?
Hádej dál. Abys to měl jednodušší, napovím, že jeden z nich je muž a druhý žena.

• Mám pocit, že moderátor je pro zdárný průběh festivalu člověkem velmi důležitým, koho v tomto oboru považuješ za absolutní špičku?
Většinu z těch, co na Zahradě konferují. A další do téhle úrovně dorůstají. Dávno je za námi doba, kdy jsme na Portě zoufale hledali moderátory pro menší scény.

• Čeho by se měl moderátor vyvarovat?
Neznalosti o kapelách. Vyprávění vtipů. Konzumace alkoholu.

• Je v pořádku, když při uvádění soutěže sděluje konferenciér svůj názor na jednotlivé kapely a upozorňuje na své favority?
Před chvilkou jsi něco podobného chtěl po mně. Ke všem kapelám by se moderátor měl chovat jako ke svým favoritům. A k těm, co to mohou mít u publika těžší, možná i trošičku víc.

• V jednom regionálním deníku, jsi prohlásil, že Zahradu ohrožují i majitelé zahrad poblíž amfiteátru, kteří pronajímají své pozemky pivovarům, které festival nepodporují. Můžeš to více přiblížit? Vyřešilo se to?
Vyřešilo se to tak, že jsme přišli o dlouholetého generálního sponzora. Sponzor podporuje festival a jeho návštěvníci by měli podporovat sponzora a ignorovat zlatokopy, kteří jim škodí. Na účasti nebo neúčasti sponzorů závisí nejen samotná existence festivalu, ale i šíře a kvalita programu a samozřejmě také výše vstupného.

• Koukal ses na seznamy StB? Hledáš tam kamarády, muzikanty?
Ty seznamy nejsou přesné, to přiznalo i vnitro. A vlastně ani přesné být nemohou, protože jsou součástí dezinformace, kterou StB systematicky tvořila. Za většinu známých jmen, které bys tam našel, mohu dát ruku do ohně, protože vím, co ti lidé dělali. Zpívali, hovořili nebo organizovali něco proti režimu a režim je pak přitlačil ke zdi. Ty, co nedělali nic, jen tiše kolaborovali s režimem, tam nenajdeš. Ti se v tom seznamu teď nejvíc přehrabují. A nenajdeš tam většinou ani ty, o nichž jsme věděli, že udávají. A nemuseli chodit jen na StB.

• Loni na Zahradu a Slunovrat jsem vzal manželčinu sestru (16let). Bylo zajímavé sledovat, co se ji líbí. Největší hvězdy pro ni byly Jarret, Koa a Poupata. Na Dobeše z hlediště odešla. Mění se preference publika, nastává obměna hvězd?
Ta už nastala dávno. Ale vědí to ti, co sledují žánr, jezdí na festivaly, chodí do klubů. Široká veřejnost, stejně jako někteří lidé, kteří rozhodují zejména v mediích, znají z folku pár jmen. Objevování nových tváří – alespoň podle jejich představ – nevynáší. Redaktor společenského týdeníku se koukne, o kom psali minule v jiném týdeníku a jde s ním udělat rozhovor. Nebo dostane zakázku přímo z vydavatelství, protože vychází deska. Kdyby redaktoři z medií a kapitáni gramofirem jezdili na Konkursy, možná už by tu ledacos vypadalo jinak. Na druhou stranu je potřeba mít radost z toho, že mnoho z těch „zavedených“ neokoralo, stále tvoří, stále jsou in a stále oslovují i nejmladší generaci.

• Stárne publikum spolu s autory?
Na koncertech některých interpretů najdeš už jen jejich vrstevníky. Ale to jsou opravdu spíš výjimky.

• Co teď zrovna děláš?
Když konečně vysvitlo slunce, zahlazuji na zahradě hromádky po krtcích…

Díky za rozhovor a držím palce, aby na festivaly vyšlo pěkné počasí.

Václav Müller