Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

KONKURS ZAHRADY – VÝCHODOČESKÉ KOLO

Během víkendové soboty se uskutečnila předposlední „kvalifikační“ přehlídka Zahrady, tradiční Hudlovačka v Hradci Králové.

Navzdory pesimistickým předpovědím počasí se skoro celý den zahradní areál U letců topil ve slunečních paprscích. Lucka Haberlová z místní kapely Soukromá návštěva se chránila před pronikavým sluncem zrcadlovkami úctyhodné velikosti.

Kdyby se rozdávaly ceny za stylové oblečení, horkým adeptem (muselo jim být opravdu horko) na nejvyšší ocenění by určitě byl Žůžo band.

Součástí neortodoxního aranžmá skupiny Kaluže je i potleskávání, které s divadelní grácií předvádí Jana Paděrová.

Modrá kref z Pardubic zahrála z velké části písně (ne-li zcela komplet), kterými se prezentovala už vloni. I letos jí stačily k postupu do finálových koncertů v Náměšti na Hané.

S břitkým jazykem a značnou hlasitostí (nechci říkat, že přímo řval) moderoval Hudlovačku její hlavní pořadatel – Vláďa Casey Růža. O koho mohl, o toho se otřel, takže se diváci mimo jiné dozvěděli, proč se na Hudlovačce neobjeví Lokálka (v důchoďáku nemají odpoledne a večer vycházky). Ani moje maličkost neunikla spíkrově pozornosti, když diváky upozorňoval, že tam v rohu u stolu sedí manželé Jirků, kteří spolu sdílí nejen lože, ale i pero. Casey zkrátka dráždil kobru bosou nohou…

Šárka Vavřinková a Karel Klug ze skupiny Louisiana. Country kapely byly na Hudlovačce tradičně v menšině.

Název kapely Na ex svádí k myšlence, že kapela někde vytratila písmenko „r“ a místo něj nechala mezeru. Jakým řízením osudu se muzikanti z Liberce dostanou na východočeskou přehlídku mi není známo, ale když tu mohla vloni hrát kapela až ze Slovenska, tak se pak Liberec nezdá zas tak daleko.

Tančících se na placu pod pódiem neobjevovalo mnoho. Tyto mladé a nadějné baletky zpestřovaly svými kreacemi vystoupení chrudimské Chrpy.

Zdá se, že zobcová flétna vychází z módy. Alespoň na Hudlovačce nebyl tento nástroj příliš často k vidění. Na obrázku flétnistka a zpěvačka ze skupiny Dilema.

Divadlo z Hostinného je kapela hrající bigbít, přesto za jejími zády neseděl bubeník. Aktuální personální problém Divadlo řešilo halfplaybackem, kdy z CD přehrávače hrály předtočené bubny. Písničky Divadla již brzy naleznete v rubrice MP3.

Toto není bowlingový mistr Big Lebowski, toto je frontman přeloučského Gamba blues bandu s opravdu bluesovým hlasem.

Podobně jako vloni překvapilo trio Baboraď, i letos se objevila „z ničeho nic“ výtečná kapela o třech hudebnících. Její jméno je Silmaril a poslechnout si ji budete moci například na pardubickém Slunovratu.

Jak neopomíná zdůraznit kapelník Vespolu Jindřich Čejka, zpěvačky této skupiny ještě navštěvují ZŠ. Doufejme, že jim chuť a čas na zpívání vydrží i na SŠ.

Vlastimil Vlastík Jůn z kapely Pročne konečně vystoupil ze stínu svých spoluhráčů a jeho obrázek se stal cenným úlovkem v okamžiku, kdy se neúspěšně pokoušel schovat za hmatníkem kontrabasu.

Královehradecký spolek restauračních umělců nazvaný Nová paka klade důraz mimo hraní blues a dixie i na vizuální složku, takže pro každou píseň alespoň jeden člen kapely změní pokrývku hlavy. Velice trefně se definují sami – hrajeme něco mezi dixielandem a Disneylandem.

Hudlovačka je jedna z přehlídek, kam smí vstoupit i čtyřnozí posluchači. Jak vidno, čeká se pouze, až obsluha od baru přinese něco na zub.

Již počtvrté vystoupila na Hudlovačce kapela s v počítači nenapsatelným názvem, v němž hraje hlavní roli štítek na čepici, kteréhož hlavním úkolem je zabránit slunečním paprskům svítit do obličeje nositele čepice. Česky se tomu říká kšilt.

David Jirků