Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

KONKURZ ZAHRADY 2002 JIHLAVA

V půli dubna proběhl jeden z večerů maratónu zvaného konkurz Zahrady, tentokrát v Jihlavě. Byl zajímavý a od ostatních se lišil hned několika věcmi. Rozhodně byl oproti jiným zahradním večerům, které jsem letos absolvoval, velmi kvalitní. Sešly se zde opravdu zajímavé, vesměs už zkušené a muzikantsky i autorsky dobré kapely a bylo jich mnohem víc než těch úplně začínajících. Dále zde byly zastoupeny různé styly, ve větší míře, než bývá jinde zvykem. Za třetí: hudba zde byla hrána s velikou chutí a to nejen na jevišti, jamovalo se i v přilehlých prostorách divadla Na kopečku. A konečně za čtvrté: vše bylo perfektně organizačně připraveno: konfereciér neotravoval s notýskem vystupující před produkcí, naopak Milan Kolář – Medvěd všechny osobně znal, uměl o nich tolik podrobností zpaměti, že to ani nestihl vše sdělit. K přehlídce vydal obsáhlý program, informacemi doslova nabitý. Když k tomu přidáte perfektní profesionální zvučení ostříleného zahradního matadora Mirka Hrona, úspěch přehlídky byl zaručen.


Ale postupně, jak kapely vystoupily a hrály:

Petr BENDE BAND
Sál ovládla bluesová hudba, s charismatickou trubkou a rockersky nosovým hlasem zpěváka (Petr Bende). Kapela měla perfektní sound sehraných muzikantů, zejména basa s bicími, bezchybně naaranžované a úvod do přehlídky to byl jak hrom.
(Petr Bende – zpěv kytara, klávesy, Radek Jelínek – kytara, Pavel Schutz – basa, Miloš Bazala – bicí, Karel Nováček – trubka, Újezd u Rosic, hrají od r. 1996, účast ve finále Porty a na Zahradě, hrají převážně vlastní tvorbu, jazz, blues, rock i folk)


MIŠÁK a F.L.O.II
Mišák má folk rockový projev postaven na melodiích a rytmu, teprve potom vnímáte flétnu a texty písní: … kráčím si ulicí a je mně do pláče … vidím to zátiší, modrá ho odívá … prý nemám šanci dýchat mu do křídel … teď víte, co jsou to štvanci… (O Jihlavě)
(Mišák Michal Bublák – kytara, zpěv, Sylva Dyková – zpěv rytmika, Jana Havlová – příčná flétna, Petr Kružík – basa, Tomáš Orlíček – bicí, Luka nad Jihlavou)

KOVADLINA

Svižný bluegrass, troufli si na slavné předlohy (Sting, Tim O´Brian), trochu zakřiknutí, možná svázaní trémou.
(Luděk Brancuzský – banjo, Tomáš Fischer – kytara, Bohouš Valík – mandolína, Honza Brtník – kontrabas, Adam Lukšů – housle)

VYHLÍDKA

Hlásí se k bluegrassu a navštěvují i jiné styly (blues). Malinko se rozjížděla rytmika (kytara-banjo), opět daň trémě. Ta opadla až při třetí instrumentální písni. Hrají spolu 1,5 roku.
(Vláďa Průša – kytara, Zdeněk Šťáva – banjo, Katka Nováková – housle, Martin Kouřil – baskytara, Moravské Budějovice)

SÝKORKY

Folková kapela, instrumentálně velmi dobří a sezpívaní. Pozornost si zasluhoval P. Lisý na violoncello, které zejména ve spojení s kontrabasem dává kapele nevšední zvuk a rytmus.
(Mirek Uzel – kontrabas, Petr Lisý – violoncello, flétna, Káťa Němcová – zpěv, Martin Sýkora – kytara, Humpolec)

Pavel Pokorný a Jarda Burian v Jihlavě

Pavel POKORNÝ a spol.

Folkový nadšenec Pavel Pokorný z Třebíče byl poněkud handicapován onemocněním baskytarysty, vystupoval tedy duo s výborným houslistou a nádhernými texty. (Klučovská hora)
(Pavel Pokorný – kytara, zpěv, Jarda Burian – housle, Třebíč)

DJ Skřípák

Těžko se popisuje vystoupení houslisty, oděného do ženského horáckého kroje v paruce, zmalovaného, který nejdříve odmítl mikrofon, ve druhé skladbě si nechal z playbacku ještě vpustit sampl svižného folklorního doprovodu. Hrál na skřipky (dyndy) – jednoduché třistrunné housle, místní historický nástroj. Sám o sobě tvrdí, že bojuje proti popu jeho vlastními prostředky.
(Matěj Kolář – skřipky, Jihlava)

BLUESHELL

Velmi svěže a muzikantsky vyspěle hraný a cítěný jazz a blues se zpěvem Luboše Machka. Opět další důkaz stylově všeobjímající náruče folku a když opustíte formální škatulkování a necháte se unášet hudbou skupiny Blueshell, jste polapeni stejně jako většina přítomných diváků v sále.
(Dan Hauzner – saxofon, David Špáta – baskytara, Luboš Machek – kytara)

ZTRACENÁ SEZÓNA
Opět díky nemoci jednoho z kytaristů vystupovali jako folkové duo, navíc J. Buriana jsme slyšeli v Pokorného spolu. Hráli melodicky přítulné a příjemné písně.
(Jarda Burian – kytara, housle, Šárka Klímová – zpěv, Náměšť na Oslavou)

HAZARD

Skupina sama sebe označuje jako bramborářský bluegrass z Pelhřimova, bluegrass hraje a dobrý.
(Michal Douda – kytara, Petr Beránek – banjo, Jan Edr – mandolina, Petr Žižlák – housle, Petr Sejk – basa, Pelhřimov)

VOLNÉ SDRUŽENÍ

Blues hrající kapela, opět s exkurzí do jiných stylů (swing).
(Pavlína Držmíšková – kytary, Igor Doležal – kytary, Leoš Ripper – kytary, basa, foukací harmonika, František Kaláček – perkuse, akordeon, Kamila Pavlíčková – rytmika, Lucie Sobotková – flétny, saxofon, Výskytná)

GENEZE

Skupina z Velkého Meziříčí postavená na perfektních vokálech a dokonalé kombinaci barev hlasů obou zpěvaček a zpěváků a nezvyklé magice varhan. Hlasy nejsou násilně tlačeny do klasické šablony zpěvu v kvintetu, dámy spíše pěvecky připomínají Abbu, v tom dobrém slova smyslu, když se k tomu zpěvem přidají pánové, vychází z toho skupina určitě patřící u nás ke špičce.
(Oldřich Inochovský – basa, Lubomír Polášek – kytara, Věra Novotná – flétna, Alena Bednářová – rytmika, Ludvík Kyselý – kytara, foukací harmonika, Miloslav Motyčka – klávesy)

Žofie Kabelková
na Konkurzu Zahrady 2002
PAVUČINA

Hrají novodobou trampskou hudbu, klasický žalmanovský folk, příjemná hudba.
(Jiří Roubal – kytara, František Neuwirt – basa, Jiří Čecháček – kytara, ? – bonga)


Žofie KABELKOVÁ


Žofie Kabelková má už za sebou hezkou řádku úspěchů a určitě i před sebou, ale teď nejblíž má asi maturitu. Nejdřív zpívala sama, pak s doprovodnou kapelou. Při poslouchání její muziky i textů mě několikrát napadlo, kde Žofie nabrala nejen tu hudební vyspělost, ale hlavně životní zkušenost a hloubku prožitků. S velkým talentem jakoby před sebou hrne i své skončené dětství, vyměněné za nádhernou, ale dospělou muziku. Až z toho mrazí.
(Žofie Kabelková – kytara, Tomáš Honsa – kytara, Petr Vacek – basa)

DRAGA BANDA

Skupina hrála s velkou chutí world music vzniklou z prolínání řady folklórů Finsko, Irsko, Slovensko, Bretaň a ze souznění řady u nás málo známých hudebních nástrojů.
(Predrag Duronjič – kytara, Matěj Kolář – housle skřipky, buben, zpěv, Michal Kulheim – saxofon, Tomáš Mikší – djembe, Jihlava)

Jihlava, 18.4.2002, Divadlo Na kopečku, Konkurz Zahrady

Josef Vančura