Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

LEGENDY FOLKU A COUNTRY

Seriál LEGENDY FOLKU A COUNTRY má podtitul Čtvrtstoletí folku a country v našich zemích. Podle autorů přinese atraktivní archivní snímky a výpovědi protagonistů se spoustou krásné muziky.

Téměř vše pohlcující náruč československého folku zahrnuje složitou a sotva ohraničitelnou stylovou oblast, která se po více jak čtvrtstoletí transformovala do svébytného proudu, jehož skutečný dopad na vývoj nejen hudební, ale i společenský a politický lze jen stěží vyčerpávajícím způsobem postihnout. Počínaje lidovou písní, transformovanou snad už od středověku se dále i vlivem americké kultury z konce 19. století vyvinula česká trampská píseň. A opět vlivy lidového písničkářství první republiky, počátky české politické písně (počínaje W+V), evropské vlivy (šanson), americká hudba (jazz, blues, spirituál) a dále americká country ve všech svých podobách, celosvětová i československá protestní hnutí, bigbít, rocková hudba a neustále objevované národní folklórní bohatství reprezentované českou, moravskou a slovenskou písní – to vše vyrylo hlubokou brázdu vlivů, překrystalizovalo v řadu ryze českých hudebních proudů, zejména však vedlo ke zrození českého a slovenského folku v naprosto svébytné a jinde nevídané podobě. A k tomu je třeba připočítat stovky, možná tisíce muzikantů, aktivních pořadatelů rozsáhlých akcí, festivalů, koncertů a dalších nadšenců, kteří pomáhali a pomáhají tento žánr formovat.

Troufám si tvrdit, že v naší hudební historii jde o proud svým rozsahem a vlivem naprosto ojedinělý, a proto je i jeho zpracování televizní publicistikou velmi důležitým počinem, na kterém se podílel scénářem a režií Jiří Vondrák, odborně radili J. Černý, J. Čvančara, M. Kovářík, M. Jupp Konečný a další.

Co nám vlastně televizní seriál nabízí. Z poskytnutých materiálů ČT vyplývá, že Seriál LEGENDY FOLKU A COUNTRY bude uváděn na ČT2 vždy v pátek večer, opakován v pondělí na ČT1 a ve středu na ČT2 a je rozdělen do následujících třinácti dílů:

Díl 1. – Country 1965 – 75 (Premiéra – 7.9. na ČT2 ve 20:00 hod., opakování 10.9. na ČT1 ve 2.35 hod. a 12.9. na ČT2 v 0:25 hod)
První díl se věnuje české trampské písni a trampingu počínaje obdobím mezi dvěma válkami. Uslyšíme průkopníky žánru, jako jsou J. Mottl, W. Ryvola, skupiny Červánek, Settleři, Hoboes, Karabina, dále pokračovatelé Pacifik, Greenhorns, Rangers, Taxmeni, K.T.O., Brontosauři, Country beat, vč. zpěváků a autorů jako je T. Linhart, Kapitán Kid, M. Ryvola, W. Daněk, M. Eben, J. Vyčítal a další.

Díl 2. – Folk 1965 – 75 (14.9.)
Díl seznamuje se zrozením československého folku. Vzpomínat budou nejen písničkáři a skupiny V. Merta, V. Třešňák, J. Hutka, V. Veit, J. Streichl, B. Frídl, Marsyas a Spirituál kvintet, z archivu uslyšíme a uvidíme K. Kryla a P. Kalandru, zmíněn bude Tyjátr písničkářů, klub Saks, představení Nikoly Šuhaje loupežníka v divadle Husa na provázku. Období je provázeno vzpomínkami na politický kontext: pražské jaro 1968, okupace vojsky Varšavské smlouvy a počátky normalizace

Díl 3. – Šafrán + emigranti + exulanti (21.9.)

Doba normalizace měla vliv na folk, který zde odrážel i představoval proud společenského a politického odporu. Vzniklo sdružení písničkářů „Šafrán“, řada folkařů emigrovala a v tomto období se zrodily možná nejslavnější folkové písně.

Díl 4. – Folk – folklór (28.9.)
Seriál nezapomíná ani na folk ovlivněný hudebním národním odkazem lidové hudby, folklórem (např. Spirituál kvintet, Skiffle Kontra).

Díl 5. – Country 1976-88 (5.10.)
V návaznosti na první díl se seriál zabývá postupným rozdělením žánrů trampská píseň, moderní country a nově vzniklý bluegrass až k roku 1988. Uslyšíme hlavní osobnosti těchto proudů (Fedor „Ňuf“ Skotal, country Jaroslav Čvančara a bluegrass – Robert Křesťan, Irena Přibylová) a skupiny (Kamelot, Hop-trop, Greenhorns, Poutníci, Cop, Bluegrass nova). Česko je po USA druhou světovou velmocí v bluegrassu, a to dokladuje festival Banjo Jamboree v Kopidlně. Závěr dílu je věnován osobnosti Michala Tučného.

Díl 6. – Folk 1976 – 86 (12.10.)
Díl vzpomíná nedobrovolné odchody do emigrace(Třešňák a J. Hutka) a na situaci období 70. a 80.let. (Marsyas, Nerez, AG Flek, Jaromír Nohavica, Oldřich Janota, Iva Bittová, slovenská obdoba šafránu Slunovrat s Ivanem Hofmanem a Zuzanou Homolovou).

Díl 7. – Porta 1967 – 80 (19.10.)
Fenomén Porty je zpracován dokonce ve dvou dílech seriálu. Provázejí jím dva jeho tehdejší hlavní organizátoři a spíkři, Mirek Kovařík a Michal „Jupp“ Konečný. Opět ulyšíme Pacifik, Plížák s Wabi Daňkem, Minnesengry a další.

Díl 8. – Porta 1981 – 89 (26.10.)
M. Kovařík a M. „Jupp“ Konečný nás dovedou až do roku 1989, kdy Porta už jednoznačně reflektovala nezvratné společenskopolitické změny. Promluví i zazpívají Wabi Daněk, Jan a František Nedvědovi, Vladimír Merta, Jaromír Nohavica a další.

Díl 9. – Festivaly, kluby (2.11.)
Díl je věnován těm akcím, které sice nedosáhly významu Porty, ale pomohly zejména folku. (Přehlídky v pražské Lucerně, Folkový kolotoč v Ostravě, Olomoucký tvarůžek, Svojšický letorost, kluby: M-Klub ve Valašském Meziříčí či Malostranská beseda a mnohé další.) Díl nezapoměl ani na neradostnou a složitou normalizační dobu, kterou „reprezentoval“ agitační festival politické písně Sokolov.

Díl 10. – … 1989 (9.11.)
Jaký vliv měl folk na listopad 1989 a jak se prezentoval v revolučních dnech, se dozvíme s dosud neuveřejněných záznamů (K. Kryl v německém Rohru a v polské Wroclavi J. Hutka V. Třešňák ve Vídni a v Budapešti, dále pololegální domácí festivaly a vystoupení)

Díl 11. – Folk – poezie (16.11.)
Další významnou vlastnost folku, jako nositele poezie dokladují M. Kovářík, V. Merta, V. Veit, P. Traxler, J. Tichota, J. Kainar, M. Eben, P. Ulrych, J. Nohavica, K. Plíhal, V. Redl, J. Pavlica, Z. Homolová a další.

Díl 12. – Rarity (23.11.)
Další významný symptom folku a country – snahu pobavit, mnohožánrovost, dokladuje 12. díl seriálu. Kromě důkazů o přebírání písní folku a country jinými žánry jsou uvedeny i překlady českých autorů do jiných jazyků (Kryl, Hutka)

Díl 13. – Folk a country 1990 – … 30.11.)
Po listopadu najednou vznikla zcela nová situace, se kterou se museli vyrovnat interpreti folku a country, ale i diváci. Předpovídaný konec folku v Čechách se sice nekoná, ale ani pokračování není jednoduché. Takže folku a coutry: Quo vadis?

Seriálu se samozřejmě budeme na Internetfolku i nadále věnovat a v jeho průběhu přineseme některé postřehy, možná diskuse a komentáře. Takže od pátku 7.9. TO (!!) začíná.

Josef Vančura

Josef Vančura