Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

MICHAEL POSPÍŠIL & RITORNELLO: JESLIČKY

Soubor Ritornello pod vedením Michaela Pospíšila se programově věnuje barokní hudbě. Už dříve vydal alba Loutna česká (se skladbami Adama Václava Michny, rytíře z Otradovic) a Masopust juž nastal (barokní písničky s masopustní tematikou). Tentokrát došlo na vánoční skladby ze zpěvníků ze 17. a 18. století. Některé prezentované písně jsou i dnes celkem známé (Děťátko se narodilo, Chtíc aby spal), jiné jsou prakticky nezámé (Útěk do Egypta). Vedle sebe jsou tu ukázky ze zpěvníků Fridricha Bridela, Václava Karla Holana Rovenského nebo Felixe Kadlinského, stejně jako několik Michnových písní. Vrcholem alba je notoricky známá Narodil se Kristus Pán, přičemž ke kladům celého projektu patří i to, že ji skupina hraje a zpívá trošku jinak, než ji dnes známe.

Návrat ke kořenům je typický pro veškeré počínání Ritornella. Nezávisle na tom, zda ta která píseň zlidověla a má vžitý nápěv, snaží se skupina zahrát a zazpívat jednotlivé skladby tak, jak asi mohly znít v době svého vzniku nebo prvního zapsání do zpěvníku. K této snaze se samozřejmě váže používání historických nástrojů, jako jsou chalumeux, niněra, gemshorn, z dodnes užívaných instrumentů na albu uslyšíte violoncello, loutnu nebo housle – prostě to, co k barokní hudbě patří.

Protože můj hlavní hudební zájem je někde jinde, poslouchal jsem album Jesličky v pozici laika. Nemohu tedy posoudit, zda četné melodické ozdoby jsou na místě, zda se skupina držela barokních zpěvníků opravdu věrně nebo zda z několika verzí té které skladby vybrala tu posluchačsky nejzajímavější. Album Jesličky jako celek však na mne dýchlo opravdovým klidem Vánoc. Navíc pro svou dokumentární hodnotu a zachycení neopakovatelné atmosféry se tato kolekce dá poslouchat kdykoli během roku. V okamžiku, kdy je člověk přesycený rockovou rytmikou nebo písničkářskými výpověďmi, kdy si chce na chvíli odpočinout a přesto poslouchat něco kultivovaného, může sáhnout právě po Jesličkách. V bookletu si může přečíst informace o vzniku jednotlivých skladeb, najde tam všechny texty, dokonce i s překlady do angličtiny. Toto CD tak může posloužit jako vynikající dárek i pro vaše přátele v cizině.

Pro vše, co jsem uvedl, jsou pro mě Jesličky upřímnou a jímavou nahrávkou, která má hodně daleko ke komerci, které je každý rok kolem Vánoc až hrůza.

Vydavatel: 2HP Production, s. r. o.
Rok vydání: 2000
Žánr: koledy
Celkové hodnocení: vynikající


Milan Tesař
Autor je redaktorem Radia Proglas a článek je uveřejněn s jeho souhlasem.

Milan Tesař