Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

NAJDETE NÁS NA INTERNETU II.

(I KDYŽ UŽ MOŽNÁ NEŽIJEME)

Nástěnka plná vyšisovaných papírů visících na jediném špendlíku, dávno neaktuální inzeráty, pozvánky a oznámení – obvyklý obrázek škol, kolejí, menz, prostě všude tam, kde procházejí stovky lidí denně. Vyvěsit plakátek umí leckdo, uklidit po sobě málokdo. Však on to sundá někdo další, kdo bude potřebovat místo, uklidňují svědomí nepořádníci. Na Internetu ale takovéto samočištění často nefunguje. Jak jinak by se totiž mohlo stát, že vás z monitoru zve na své dva roky staré koncerty dávno neexistující skupina? Udělal jsem si 22. dubna 2003 malé turné po odkazech, především ze seznamu InternetFOLKu a katalogu Folk&Country.

Zánik kapely a s ním spojený úklid jsou nepříjemnou záležitostí. Nakonec se ale kytara zavře do futrálu, noty do šuplíku, klíč od zkušebny odevzdá domovníkovi. Na Internet se pozapomene. Nejsou-li stránky nějak zautomatizovány, vypadá to jako v Ryvolově Osamělým městě – jako by obyvatelé odešli před hodinou. Takový pohled mi nabízela Těžká pohoda, která naposled aktualizovala 24. 4. 2001 a u jejíchž některých nadpisů bliká stále nápis „NEW“. Osud Surielu je trochu nejasnější, protože se na svých stránkách neozval „pouze“ rok, i tak to ale vypadá na rozpad. Své stopy ale nezametla ani některá známější uskupení. Magison má aspoň prázdnou rubriku Koncerty, Blue Dogs nechali všechno tak, jak bylo. Obě kapely aktualizovaly naposled shodou okolností také v roce 2001.

WWW stránky Znenadání Pravděpodobně hlavní příčinou neuklizených webů je to, že se o ně nikdo z kapely neumí, nechce či nedokáže pořádně starat. Leckdy je s tím příliš mnoho práce, a tak se kapelní čas na Internetu zastaví dlouho před vlastním koncem skupiny. Stránek, kde je již tři roky napsáno „časem to doplníme“, „ve výstavbě“, „brzy přidáme další zprávy“ apod., je na Internetu obecně dost a nevyhýbá se to ani folku. Někdejší držitel Krtečka Znenadání vytvořil stránky v červnu 2000 a nezvládl na ně bohužel umístit ani jeden termín koncertu. Ještě větší vykopávkou je Vitriol, který v listopadu oslaví čtyři roky od poslední aktualizace a moc bych za to nedal, že asi i od samotného data vytvoření stránek. I Úleti nám oznamují, že v červenci 2002 vznikají nové stránky. Žádné jiné jsem o nich však nenašel, a tak to vypadá, že možná nakonec nové stránky ani nebyly potřeba – kdo ví? Tragikomickým případem je mně neznámá skupina Modrá tráva, která na uvedené adrese neexistuje, zato si můžete vybrat spoustu pornogalerií.

Není-li někdo z kapely zdatným webmasterem, měl by se o to starat profesionál – i za peníze. Ještě horším případem je, když internetovou prezentaci vytvoří kapele nějaký fanoušek, který na své dílo pak zapomene. Klíč dohrál před půl rokem, takový vývoj autoři jeho stránek asi tušili, poněvadž hrozí ukončením činnosti a tvrdošíjně hledají sponzora po celou dobu od poslední aktualizace v dubnu 2000. Podle mne to potvrzuje, že není-li někdo z kapely zdatným webmasterem, měl by se o to starat profesionál, klidně na základě nějaké smlouvy. Hlavně ne nestíhající kamarád.

smuteční oznámení u Fíků U některých kapel není tak úplně jasné, zda ještě stále existují – soudě podle jejich webu možná ano, možná ne. Třeba Blueshell na své stránky nesáhl už půl roku a nikde jinde žádný náznak aktivity. Obdobně Na pár chvil se v sekci Termíny vymlouvá, že se stránka připravuje; jestli teprve týden, nebo už rok, to nepoznáme. A Suroví kocouři nám sdělí jen to, že jejich stránky dostávají novou tvář.

A jak tedy po sobě vyčistit kyberprostor? Podívejme se na pár příkladů. Fíci dali na své stránky jednoduše smuteční oznámení – aspoň trochu humoru do toho smutku. Bafalo, lépe řečeno Michal Braxatoris vystavil na hlavní stránku informaci s odkazem na nové stránky (smůla je, že po kliknutí vede na neznámou adresu, pokud ale adresu opíšete, dostanete se už správně). No a bývalá Druhá tráva jednoduše zrušila doménu www.druhatrava.cz a bylo vymalováno.

Honza Hučín