Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PÍSNIČKY V POČÍTAČI – JAK NA NĚ

Pro mnohé z návštěvníků internetu představují „empétrojky“ naprosto běžnou věc. Vždy však existuje okruh lidí, kteří se s internetem a potažmo muzikou v počítači teprve seznamují – a především pro ně je určen tento článek. Nebudeme zacházet do zbytečných detailů, jen si stručně a jasně vysvětlíme, jak lze počítač naládovat písničkami z domácí diskotéky nebo internetu.

Proč se vlastně formát MP3 těší takovému zájmu?
Na běžné CD se vejde přibližně 80 minut digitálního zvukového záznamu. Kapacita pevného disku obyčejného počítače je zhruba o jeden řád vyšší, přesto pokud byste chtěli mít v počítači všechny písničky z vaší domácí diskotéky, velmi rychle vám začne docházet diskový prostor. Jelikož však computer disponuje inteligentnější elektronikou než obyčejné CD přehrávače a Hi-Fi věže, může zvuk pomocí formátu MP3 stěsnat na desetinásobek původní velikosti.

Taková komprese s sebou nese jisté stopy na kvalitě zvuku. Jelikož však využívá nedokonalosti lidského ucha, do určité fáze ještě posluchač nerozezná původní nezkreslený záznam od nového zkompresovaného zvuku. Na začátku jsme si řekli, že nebudeme zacházet do podrobností, proto bude následující tvrzení přiměřeně zjednodušené. Kvalitu MP3 souborů určuje takzvaný bitrate [bitrejt], který čím je nižší, tím je komprese zvuku účinnější. Data zabírají méně místa (klad), ale zároveň dochází k vyššímu zkreslení (zápor). Jako rozumný kompromis, kdy člověk ještě zkreslení nevnímá, je bitrate 128 Kilobitů za sekundu (Kbps). Pro lepší orientaci uvádím tabulku bitrate a příslušných kompresních poměrů.

Bitrate Kompresní poměr 320 Kbps 4.4 : 1 256 Kbps 5.5 : 1 192 Kbps 7.4 : 1 128 Kbps 11 : 1

Při domácím užití je kompresní poměr 11:1 dostačující. Na místo, které by vám v počítači zabralo jedno CD, se vejde jedenáct disků – to už je slušný zásobník. Pro účely stahování písní z internetu jde však stále o tučné sousto, a proto bývají songy na stránkách kapel či MP3 serverech ještě více kompresované. Například ve zvukových ukázkách, které přidávám ke svým recenzím na InternetFOLKu, používám kompresní poměr až 35:1. Tím dosáhnu přijatelné velikosti souboru, jenž pak čtenář nebude stahovat příliš dlouho, na druhou stranu je nutno smířit se s horší kvalitou zvuku. Na ročence InternetFOLKu, která vyšla začátkem května, jsou ukázky u recenzí samozřejmě ve vysoké kvalitě (kapacita CD to umožňuje) a rozdíl mezi horší a lepší verzí můžete v následující tabulce porovnat sami.

Kompresní poměr Velikost Délka Ukázka 1 11 : 1 300 Kb 20 sek Ukázka 2 35 : 1 94 Kb 20 sek

Přehrávání MP3
Pro poslech skladeb ve formátu MP3 existuje nepřeberné množství programů. Opět nebudu zacházet do detailů a zaměřím vaši pozornost rovnou na neoficiálního krále mezi hudebními přehrávači – WinAmp. Mimo základní funkce, které se dají od přehrávačů očekávat a které vycházejí z funkcí klasických Hi-Fi věží, umožňuje WinAmp například tvorbu playlistů, neboli seznamů písní. Můžete si jednoduše vytvořit desítky seznamů a přehrávat si zrovna takový styl muziky, na který máte náladu. Použijete-li funkci náhodného výběru písní, mění se váš počítač v rádio, které hraje vaše oblíbené písně, mezi nimiž vás však nikdo neotravuje vtíravou reklamou či nejapnými moderátory.

Pro esteticky založené uživatele má WinAmp schopnost měnit svůj vzhled (skin) a na domovském serveru tohoto programu jsou k dispozici tisíce tváří, které tvoří fanoušci WinAmpu po celém světě. Svůj oblíbený skin s Tigerem Woodsem a golfovými míčky občas nostalgicky střídám se skinem Amiga OS (při pohledu na tento skin zamáčknou pamětníci „vyhynulých“ počítačů Commodore Amiga vždy slzu v oku).

Nejnovější verzi programu WinAmp si můžete zdarma stáhnout na stránkách
http://www.winamp.com

Vyrobte si vlastní MP3
Mluvilo se tu o kopírování CD do počítače, jak konkrétně na to? Možností je opět mnoho a jedna z nich spočívá například v programu CDex. I tento výkonný software je zdarma, není to krásné? Práce s ním je velmi jednoduchá. Po vložení CD do mechaniky počítače se vám v hlavní obrazovce programu objeví seznam písní, jejich časová stopáž i datová velikost. Jednotlivé písně si můžete pojmenovat (klávesa F2), nastavit kam se budou ukládat a jaká má být jejich kvalita (F4) a uložit je na harddisk vašeho PC (F9). Místo funkčních kláves lze užít ikonky v pravém sloupci nebo položky roletového menu, záleží jen na zvyku. Při ukládání písní se budete muset smířit s delší čekací dobou, která může být až několik minut na jednu píseň (čas závisí na výkonnosti vašeho počítače). Program nabízí mnohem více možností, než jsem zde zmínil a rozhodně jej ocení i pokročilí uživatelé.

Nejnovější verzi programu CDEX si můžete zdarma stáhnout na stránkách
http://www.cdex.n3.net

Nabídka je široká
Jak zde již bylo zmíněno, k mnoha písním se dostanete na stránkách kapel, kde však bývají leckdy jen kratší ukázky, či případně celé písně v nižší kvalitě. InternetFOLK již delší dobu nabízí kapelám zdarma prostor pro prezentaci vlastní hudební tvorby a v současnosti se v rubrice MP3 nachází více jak 50 písní od 12 skupin širokého žánrového rozpětí. U každé skladby naleznete kratší ukázku v nízké kvalitě a většinou také jména autorů a text. Samotná píseň je v kvalitě 128Kbps.

Pokud jste se až doteď dívali na MP3 přes prsty, doufám, že vás tento článek alespoň trochu nahlodal, vždyť na internetu je taková spousta dobré muziky.

David Jirků