Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PROČNE PRVNÍ V DOLNÍM ÚJEZDĚ

Folková formace Pročne si zpříjemnila závěr sezóny, když vyhrála soutěžní minifestival Folk na vsi v Dolním Újezdě. Královehradeckou kapelu stylem navazující na legendární Nerez označila porota za nejlepší z pětice soutěžících skupin.

Kde se vůbec vezme v polovině listopadu – tedy vlastně v okurkové sezóně – soutěžní festival amatérských kapel? Odpověď je jednoduchá, stačí aby si spolek několika mladých muzikantů, kteří se sami účastní různých hudebních soutěží, umanul uspořádat podobnou akci podle svých představ. To v praxi třebas znamená ponechat účinkujícím místo obligátních tří kousků na pódiu rovnou půlhodinu času či zaplacení cesťáků, zkrátka takové ty drobnosti, se kterými na Portě či Zahradě soutěžní kapela jaksi počítat nemůže.

Docela nedávno se na toto ožehavé téma rozohnil Vlastík Jůn z Pročne a přístup pořadatelů soutěže Folk na vsi jako by byl vyslyšením jeho slov (notabene když Pročne vyhráli). Kdypak uspořádají Pročne na revanš něco podobného v Hradci Králové? Když to jde na vsi, mohlo by to jít i ve městě.

Bořivoj Švéda, TAH – 2. místo Zpět však do Dolního Újezdu. Z šestice přihlášených kapel jich nakonec dorazilo pět. Z tří vyhlašovaných míst nakonec porota udělila jen místa dvě. Ze dvou oceněných kapel nakonec cenu přebrala jen jedna – Pročne. Druhá nevydržela až do konce…

Mimo zmiňovaných Pročne se ve velmi dobrém světle předvedla skupina TAH z Moravského Krumlova, která ukázala, jak se dá dělat písňový humor. Při vystoupení tohoto tria se sice člověk nepopadal smíchy za břicho, ale na rtech mu neustále hrál pobavený úsměv. Nadhled TAHU mohl závidět Xilt z Litomyšle, který se o humor pokoušel neúspěšně. Svůj blok zahájil Xilt písní Moucha na lejně s neúnavným opakováním sloganu Bzzz, bzzz, mňam, mňam. Pravda, opěvovat se dá i hnůj, ale asi by u toho neměla chybět trocha soudnosti. Ekipu soutěžících doplňovaly spíše pro možnost zahrát si než s ambicemi na úspěch trampské Jameki a folkové Dilema.

Po soutěži následoval ještě večerní program se slovutnými hosty (Bokomara, Cop). Nezbývá než pořádající kapele Vespol popřát, aby ji pohodový festiválek povzbudil v jejím konání a aby se Folk na vsi uskutečnil i příští rok.

David Jirků