Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

RANGERS VSTOUPILI DO STEJNÉ ŘEKY PODRUHÉ

Málokomu se to povede. Na to musí již být silná osobnost – respektive osobnosti. V době, kdy se pulty prodejen a éter rádií jen hemží coververzemi a předělávkami hitů, vyrobenými co nejlevněji nebo alespoň bez pochopení písně, přicházejí Rangers s důkazem, že kdo umí, umí.

CD se jmenuje ne moc nápaditě Největší pecky – co na tom, že to skutečně největší pecky jsou, název by si to zasloužilo lepší. Ale také by jich mohlo být třikrát tolik a stále by to největší pecky byly. I tak jich je na CD 22. Plavcům (Rangers prominou, ale ono se to lépe skloňuje) se podařil vpravdě husarský kousek – natočili své staré písně ve značně inovované sestavě, pozvali si spoustu hostujících zpěváků, zmodernizovali aranže – zvýraznili či přidali bicí (aby to znělo v rádiu), a přesto se jim podařilo zachovat ducha i sound písní, tak, jak je máme za ty desítky let naposlouchané. Podstatné a určující znaky aranží (i navzdory přidaným bicím) zůstaly, zpěváci dodržují každou notu původních verzí skladeb, takže nás nikde nečeká překvapení (většinou nepříjemné), když zpěvák frázuje jinak, než si skladbu pobrukujeme my.

Muselo to být o to těžší, že hostujícími zpěváky jsou takové veličiny, jako Pavel Bobek, Wabi Daněk, Roman Horký, Robert Křesťan, Tomáš Linka, Helena Maršálková, František Nedvěd, Marcela Voborská, Honza Vyčítal a skupina 0609. Snad jen Křesťan a Vyčítal trochu sami sebe nezapřou, ostatní se naopak naprosto podřídili písním a ukazují, že opravdový interpret dá vše do služeb vyznění díla a nemusí se producírovat, aby ukázal sám sebe. Ono to ostatně platí i v jiných oblastech lidské činnosti. To se nejvíce povedlo Fr. Nedvědovi a (pro mě po jeho sólové desce trochu překvapivě) i Wabi Daňkovi. Poslechněte si Kingston Town s Fr. Nedvědem nebo Mám radost s W. Daňkem. Pouze bonus Láska je věc kouzelná se skupinou 0609 je zmodernizován více než je standard desky, ale jeden kousek, jako vzorek, že by to Rangers uměli i jinak, je příjemným zpestřením a snese se.

Možná mohlo být CD doplněno výpravnějším bookletem s větším množstvím informací – ale na druhou stranu, o Rangers se ví snad všechno. Možná by mohlo být CD příslibem pokračování – i když mám doma většinu desek Plavců/Rangers, včetně výběrů „21xR.“, toto CD mám také a budu ho mít stejně rád jako ty staré desky, i když písně na něm budu mít mnohdy už na třetím či čtvrtém nosiči/titulu. Ale litovat nebudu, protože na tomto CD mám staré známé písničky, které skoro zázračně omládly, a přitom zůstaly takové, jak je mám rád. Není to ten pocit úcty a pokory, kdy posloucháte pouhý výběr starých písní v původních verzích, ani naštěstí ani pocit toho, že dneska se už věci nedělají tak poctivě jako dřív, když posloucháte coververze, je to jistota, že Rangers i jejich písně se do důchodu nechystají. A vám toto CD doporučuji (navzdory tomu, kolik desek Rangers doma máte) také – omládnete spolu s těmi písničkami.

Rangers – Největší pecky – Universal 2002, 58 min.
Zvedněte kotvy – Ta zem je tvá zem – Kingston Town – Orchidej – Vím vím – Neplač malá – Colorado – 500mil – Zlatý zvony – Smutný psaní – Mám radost – Modrý měsíc – Pole s bavlnou – Král silnic – Vysočina – Plavci – Oh Shenando – Nos pro trable – Kopej hrob můj – Teče voda – Tulák – Láska

Miloš Keller