Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

RORY BLOCK – GONE WOMAN BLUESThe Country Blues Collection

Rory Block hraje na akustickou kytaru a zpívá písně country-bluesového zaměření pevným a dobře znějícím altem. Přiznám se, že nevím, jestli je Američanka, doufám však, že ano, protože její muzika i hlas naštěstí velmi vybočují z nerozpoznatelného, stejně znějícího a hlavně nekonečného proudu americké country.
Skladby na tomto výběru jsou z alb Mama´s Blues (1991), When a Woman Gets the Blues (1995), Ain´t I A Woman (1992), Tornado (1996) a High Heeled Blues (1989). Jsou tu písně čistě bluesové, spíše countryové, namíchané, občas nějaký ten spirituál, jeden dokonce acapela zazpívaný dvěma zpěváky ve čtyřhlase (Rory a Jordan Block ValdinaBe Ready When He Comes). Autory většiny z nich jsou Johnsonové, ať už Tommy, Robert nebo Louise. Myslím, že buď je to jedna rodina, anebo je Johnson v angličtině něco jako u nás Novák… Sama Rory Block je autorkou pouze dvou zde zastoupených písniček – Gone Woman Blues a Take My Heart Again.

Provedení písniček bych okomentovala asi takto – Rory a její hosté se drží zásady, že méně je někdy více, což mě opravdu těší. Nástrojů i prostředků použitých k celkovému výrazu písně je použito střídmě, a co se mi zejména líbí – nejsou tu bicí! Hraje tu vlastně pouze akustická kytara (Rory Block), podpořená v některých skladbách steel-kytarou, harmonikou nebo klavírem. Hutný zvuk zajišťuje Rorin způsob hraní – bohužel to neumím pojmenovat, ale občas to zní i jako slapování; často používá bottleneck.
Co se týká zpěvu, mám jen jednu výtku. Zatímco ve všech ostatních písničkách Rory dokáže rozeznít svůj plný alt (respektive, zpívá i daleko výš, než si člověk pod altem představí, ale má takovou temnější, hlubší barvu) způsobem, díky kterému jsem napsala to, že naštěstí vybočuje z americké country, v písni Cool Drink of Water (Tommy Johnson) haleká jako starej strejda a po třech čtyřech zajódlováních už mě jaksi přechází chuť poslouchat to dál… No, nikdo není dokonalý.

Každopádně celkově to není vůbec špatná muzika. Texty v angličtině sice těžko posoudím (v bookletu nejsou obsaženy a rozumět se tomu přece jenom nedá), ale možná tím líp, kdoví, co bych nakonec zjistila… Tohle cédéčko si nejspíš pustím, když se budu potřebovat uklidnit nebo příjemně naladit.
Takže i když stejně mám radši českou muziku, není vyloučeno, že si najdu nějakou tu svou parketu i v zahraniční tvorbě. Koneckonců dá se říct, že hudba je nadčasová a nadnárodní, že.

Manča Sršňová

Rory Block – Gone Woman Blues: The Country Blues Collection
Rounder Records Corp., 1997, The Netherlands
Big Road Blues – Preaching Blues – Joliet Bound – Maggie Campbell – Hellhound On My Trail – Bye Bye Blues – Gone Woman Blues – Peavine Blues – Rolling Log – I Let My Daddy Do That – Tallahatchie Blues – Tain´t Long Fo Day – Terraplane Blues – Come On In My Kitchen – Be Ready When He Comes – Cypress Grove – Railroadin´ Some – Hawkins Blues – Cool Drink of Water – Do Your Duty – Rowdy Blues – On the Wall – Devil Got My Man – Take My Heart Again

Manča Sršňová