Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ROZEZPÍVANÉ NÁDVOŘÍ

Společný koncert Lidee noire a Jauvajsu byl prvním listopadovým počinem sdružení FOLKOTOČ. Koncert byl, jako všechny akce ve Folkovém klubu PZOO, plně akustický bez jakéhokoliv ozvučení a dost se vydařil.

A protože pražští Jauvajs byli kapelou hostující, bude povídání patřit hlavně jim. Na pódium nastoupili v klidu a pohodě a první tři skladby odehráli bez jakýchkoliv zbytečných řečí. Je na nich vidět, že za dobu, po kterou se věnují skotským, irským a "keltským" písničkám, už zvládli najít svůj rukopis a mají svou muziku v ruce. I autorské písničky, které napsali sami, nevybočují z kolejí příjemné melodiky a od "originálů" je sami nerozeznáte.

Už delší dobu se v obsazení Jauvajsu objevuje kromě dvou kytar, houslí a velkého množství všelijakých pískátek (nenechte si ujít exhibici Kuby Linharta – stojí za slyšení i vidění, jeho prsty nad dírkami flétny vůbec nejsou vidět) i tahací harmonika, chcete-li, akordeon. Už zmíněný kapelník Kuba Linhart to komentuje slovy – chtěli jsme dudy, ale harmonika je taky dobrá.

Z jejich hraní zůstal příjemný pocit. Až někdy zajdete na jejich koncert, nechte si zahrát písničku o prasátku – oni budou vědět. To je opravdu klenot mezi českými překlady námořnických písní.

Lidem se Jauvajs dost líbil. Dali to znát potleskem a dožadovali se přídavku. Ten dostali a všichni se tvářili nadmíru spokojeně.

Protože z Prahy do Chomutova a z Chomutova do Prahy se bez auta špatně jezdí, zůstali Jauvajs na noc. To vlastně není důležité, ale když jsme společně vyrazili druhý den na zámek Červený Hrádek, přihodilo se něco, kvůli čemu o tom všem píšu. Zámecký pán – kastelán – nás totiž pustil na nově opravené nádvoří. Příští sezónu se tam budou konat pravidelné večery. A kouzlo toho krásného prostředí vyburcovalo Jauvajsy k tomu, aby si z oleje střihli krásnou a capella píseň. A tak stáli, zpívali, nádvoří znělo a my poslouchali. A já byl rád, že jsou na světě lidi, které muzika takhle baví.

Příští akcí sdružení FOLKOTOČ v chomutovském klubu bude koncert domácích Lidee noire a litvínovské Kvinty 7. prosince od 19:00 hodin v kinosále chomutovského zooparku.

Martin Šíl