Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

SESTRY STEINOVY (demo 2001)

Vyzrálejším? Co se týče skladeb samotných, ty byly dostatečně originální už na zmíněné nahrávce z roku 1999. Písně jako Poklad, Studánka, Pane cukeríne a další pokládám za perly, jakých je na naší mladé písničkářské scéně málo. Do stejné kategorie by se daly zařadit snad všechny tři nové písničky, přičemž kvalitativní posun vidím především v interpretaci.

První skladba, Řeko mojí duše, začíná jako líbivá balada. O tom, že nejde o žádnou selanku, vás přesvědčí až slova, která Karolína zpívá: „Domy na spadnutí / stromy k poražení / to je tvoje dílo / samý pustošení / Co jsi asi chtěla / vodo nejhlubší? / Snad jsem rozuměla / dneska netuším / kde je tvoje moře / kolik domů ještě / řeko mojí duše / pro tebe pobořím.“ Když se necelou minutu před koncem přidá Lucie a sestry píseň zpívají jako kánon, nabývá text na naléhavosti.

Po dramatické lyrice v první písni nabízí skladba druhá, Balada, ještě dramatičtější epiku. Text opravdu připomíná lidovou baladu, ctí gramatické rýmy, jak je v lidových písních zvykem. Sestry se nesnaží o žádné kudrlinky: způsob zpěvu (sólo má tentokrát Lucie), hra na kytary (důraz na „tlusté“ struny) i další výrazové prostředky (skřeky jako od Ivy Bittové) korespondují s textem, ve kterém se holka, která „nemluvila, jen zpívala tralala“, vypořádá s mládenci, kteří se „na ni mizerové smluvili“. Sežehne je způsobem, jako by to ve skutečnosti byla nějaká příšera z filmové sci-fi. A vy potom nevíte, které straně sporu vlastně fandit…

Třetí a nejrychlejší píseň, Bez adresy, je opět spíše osobní výpovědí než příběhem: „Byla jsem tvá pravá ruka / teď mám v pravý ruce meč / levou držím na tlačítku / escape navěky / Dali jste mi tolik šancí / samý lesklý převleky / Teď se ztratím / beze jména, bez adresy / samý ticho, samý lesy.“ Myslím, že tato ukázka z textu stačí k tomu, aby si člověk, který se se Sestrami Steinovými ještě nesetkal, uvědomil, že má co dělat s opravdovými osobnostmi písničkářského žánru. S osobnostmi, které nepřináší každá nová sezóna.

Vím, že brzy nebude mít tato demonahrávka jinou než sběratelskou hodnotu. Sestrám Steinovým za pár dní (12. října) vyjde debutové album Lilie polní, na kterém najdete průřez jejich dosavadním repertoárem. Už jsem je slyšel a můžu říct, že se opravdu máte nač těšit!

Demo (3 písně)
Rok nahrání: 2001
Žánr: folk
Celkové hodnocení: velmi dobré


Milan Tesař
Autor je redaktorem Radia Proglas a článek je uveřejněn s jeho souhlasem.


Milan Tesař