Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

SLUNOVRAT V PARDUBICÍCH 7. – 8.6.2002

Slunovrat patří k nejvýznamnějším a nejstarším festivalům u nás – letos se koná jeho třiadvacátý ročník. Loni se festival přestěhoval ze Svojšic u Přelouče na pardubické koupaliště. Vedly k tomu především technické a ekonomické důvody. Pardubice přijaly festival s otevřenou náručí – město Slunovrat podporuje a primátor nad ním převzal záštitu. S příchodem do Pardubic se festival mohl rozrůst na dvoudenní, na koupališti je mnohem lépe postaráno o muzikanty i návštěvníky. Od loňského roku má Slunovrat také nové spolupořadatele: pardubickou uměleckou agenturu Pohoda a firmu Ministr v.o.s., která spravuje koupaliště.

Výroční ceny časopisu FOLK & COUNTRY – Zlaté klíče se letos udělují podeváté. Původně se předávaly na koncertu Dvorana v pražské sportovní hale a potom v Plzeňském amfiteátru Lochotín, od loňska je jejich předávání součástí Slunovratu. Ceny jsou udělovány v kategoriích Skupina, Zpěvák, Zpěvačka, Objev roku, Událost roku a Deska roku.

Nezmaři obhájili své loňské pozice a přijedou si do Pardubic pro dva Zlaté klíče – v kategoriích Skupina a Zpěvačka. Pavlína Jíšová vyhrává tuto kategorii vlastně od jejího vzniku na konci devadesátých let. Letos si Nezmaři přidají páteční popůlnoční „koncert do spacáku“.

Spirituál kvintet se v třiadvacetileté historii festivalu objeví na Slunovratu vůbec poprvé. V dávných letech jsme ho mohli vídat na  Svojšickém letorostu.

Soutěže a hry patřily ke Slunovratu odjakživa. Loni déšť jakékoliv pokusy o hravost návštěvníků rušil a tak loňské nápady přijdou pořadatelům letos vhod.

Možná se k vám během jara donesly „zaručené“ informace o tom, že Slunovrat nebude nebo že se letos stěhuje zpátky do Svojšic. Nic z toho není pravda. Ale fakt je, že se našel podnikatel, který chtěl ve Svojšicích ve stejném termínu uspořádat ve Svojšicích trucfestival. Pro nezájem kapel, sponzorů a asi i diváků byla akce odvolána.

Koncert – Zpěvník byl už loni navzdory průtrži mračen mimořádným zážitkem. Padesát nejzpívanějších písní, které vybrali v anketě čtenáři časopisu FOLK & COUNTRY, předvedly kapely Poupata, Kvokál a Folkšok a diváci zpívali s sebou, i když jim doslova pršelo do úst.

Letos bude – na rozdíl od loňského „pokusného“ ročníku – pro návštěvníky festivalu otevřeno celou noc. Bazény budou sice z bezpečnostních důvodů v noci uzavřeny, ale pro posezení, zpívání a občerstvení návštěvníků bude prostoru dost.

V sobotním odpoledni se objeví nejvybranější lahůdky z Konkursu Zahrady, který pořádá časopis FOLK & COUNTRY po celé republice (34 koncertů, přes 600 kapel a sólistů) ale také vítěz loňské Zahrady (Žofie Kabelková), vítěz Folkového kvítku (Berušky) a vítěz Moravského vrabce (Tempo di vlak).

Na Slunovratu budou mít premiéru dva zpěvníky (nejde o nějaké útlé sešitky, ale o výpravné knížky): druhý souborný zpěvník Pavla Žalmana Lohonky sestavený z jeho tvorby  posledního desetiletí a zpěvník pardubické skupiny Poupata, který vychází k desetiletí jejich existence.

Na festivalu bude pokřtěno několik nových CD – přivezou je Spirituál kvintet, Poupata (jde o jejich už čtvrté album Nechce se nám domů), ostravská kapela Tempo di vlak a možná se podaří dokončit i nové album Lokálky.

Michal Jupp Konečný