Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TOČÍ SE TOČÍ _ SVĚT VE FOLKOTOČI

Sedm statečných

Sedm ovšem není přesné číslo. Kapel zapojených do Folkotoče je totiž celkem osm. Plzeňská Strašlivá podívaná, pražští Načas a Jauvajs, chomutovští Lidee noire, čáslavský Jitrocel, litvínovská Kvinta a děčínští Juwel folk a Vomiště. Je to osm jmen, za kterými se skrývá různá hudební tvář, ale společný pohled na věc. Tedy na muziku a přístup k ní i k lidem, kteří ji poslouchají.

Kolem se toč…..

Princip volného sdružení Folkotoč je jednoduchý. Každý zná film Kulový blesk a nebo dětskou hru Škatulata batulata. A Folkotoč je založen na úplně stejných základech. V podstatě půjde o sérii výměnných koncertů, kdy každá zúčastněná kapela odehraje v klubech ostatních. První koncerty Folkotoče odstartují v říjnu, poslední proběhnou v květnu a červnu. V plánu je také společné vystoupení všech folkotočářů a to hned na několika místech. Připraveno je rovněž pro CD s nahrávkami všech zúčastněných. A podle toho, kdo je do Folkotoče zapojen, by mohlo jít o celkem pestré zpívání.

Pudinkář by měl radost

Znáte ho z TV- slogan "Kvalita je nejlepší recept", že ano? A tohoto hesla by se měla řídit i dramaturgie Folkotoče. Kapely, které se v něm daly dohromady, už mají mnohé za sebou. Mnohé z nich získaly vavříny na Zahradě, mnohé zahrály několikrát ve finále Port, mnohé se zúčastnily ne tak známého, ale přesto silně obsazeného festivalu Kapka folku Chomutov. Folkotoč je původně zamýšlen jako výměnný systém pro folkové kluby a jako takový musí nabízet tamním posluchačům kvalitu. A myslím, že i nabízí. Ale to asi posoudí nejlépe samotní návštěvníci klubů.

Kde a kdy?

Jak bylo napsáno výše. Od října do června. A jednotlivé kluby, kde se bude folk točit najdete na následujících adresách:

Hifi klub Plzeň – náměstí Republiky 8

Folkový klub PZOO Chomutov – kinosál zooparku

Klub Palermo Děčín

Klub Klamovka Praha

Docela velké divadlo Litvínov

Divadlo Čáslav

Klub Bodlák Praha – DDM Přemyšlenská, Praha 8 Kobylisy

Z termínů nabídneme startovací říjnové a taky listopadové:

6.10.

Lidee noire & Juwel folk-Vomiště, FK PZOO Chomutov, 19:00

12.10.Strašlivá podívaná & Lidee noire, Hifi Plzeň, 20:30 18.10.

Načas & Jauvajs, Salmovská Praha, 20:00

2.11.

Lidee noire & Jauvajs, FK PZOO Chomutov, 19:00

8.11.

Strašlivá podívaná & Kvinta, Hifi Plzeň, 20:30

13.11.

Jauvajs & Načas, Bodlák Praha, 19:30

14.11.Juwel folk-Vomiště & Lidee noire, Palermo Děčín, 20:00 20.11.

Načas & Strašlivá podívaná, Klamovka Praha, 20:00

Co z toho…..radost až na kost 

Už bylo napsáno, že Folkotoč byl vymyšlen a zorganizován jako výměnná akce mezi několika spřízněnými kapelami. To samo o sobě prozrazuje, co by z něj mělo vzejít. Radost z hraní na nových místech před novými lidmi, kvalitní produkce pro dramaturgy zúčastněných klubů a příjemná muzika pro uši jejich návštěvníků. Zkrátka to, co říká titulek. Protože o dobrou náladu a příjemné setkávání muzikantů s posluchači jde v klubech především.

Martin Šíl

Martin Šíl