Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TY SYČÁCI: MÁJ V DUBNU

Nejprve pár základních údajů: Petr Váša patří k ústředním postavám brněnské alternativní scény. S jeho jménem jsou spojeny kapely Z kopce a Ošklid (jejich archivní nahrávky nedávno vydala brněnská firma Anne Records), je však také otcem instituce „fyzického básnictví“. Ačkoli vše, co Petr Váša kdy dělal, bylo zajímavé a stálo by za zmínku, přiznám se, že Ty Syčáci jsou mému srdci nejbližší. Ve skupině se sešel s Petrem Zavadilem a Tomášem Fröhlichem (oba ex-Pluto), aby se společně stali „porodní bábou pomáhající na svět čisté poezii za řevu elektrických kytar“. Tolik booklet alba Máj v dubnu.

Slogan o porodní bábě je jistě vtipný a originální, leč ne tak úplně přesný. Elektrická kytara sice občas opravdu rockově řízne (Po bouři), většinou je však krotká, a to až do té míry, že často nechává více prostoru své akustické příbuzné. Povídá si s nimi také pětistrunná baskytara Tomáše Fröhlicha (zde velmi důležitý nástroj, který spolu s různými perkusemi obstarává rytmickou složku). Tatáž baskytara místy pouze podbarvuje zpěv (začátek písně Magnet).

Ty Syčáci navazují na kapelu Z kopce, která jako by pouze odložila bicí. To se vám může zdát na první poslech. Na poslech druhý ovšem zjistíte, že tvorba Petra Váši zraje. Autor nasál i vlivy současné hudby (nevím, co Váša poslouchá, ale v Hadích nohách slyším vlivy moderního jazzu), stále se vybrušuje také jeho textařský či spíše básnický styl.

Právě Hadí nohy pokládám za jednu z nejvtipnějších písniček, které jsem v poslední době slyšel. A zatímco některé jiné skladby se leckterým uším mohou zdát nelibozvučné, Hadí nohy jsou jasný hit. Přes ně se i méně zkušený posluchač může proposlouchat i k dalším skvostům: k úvodní Vzdej to! nebo k také velmi vtipné Ale („Aleš a Alena / a jejich malé Ale…“).

Ale o co se tady vůbec snažím? Hudba Syčáků je nepopsatelná, musí se slyšet. A i když to zprvu není snadný poslech, stojí za to se s Těmi Syčáky spřátelit. Na závěr mám jednu radu. Pokud se vám dostane do rukou nejprve novější CD Lék & jed (Indies Records, 2001), pořiďte si před jeho poslechem i tuto desku Máj v dubnu. Je o něco stravitelnější a jako předkrm rozhodně prospěje. (Dále doporučuji k poslechu dvojalbum Z kopce: Živě!/Ošklid, vydalo Anne Records 2000.)

Vydavatel: Indies Records
Rok vydání: 2000
Žánr: alternativní hudba
Celkové hodnocení: dobré


Milan Tesař.
Autor je redaktorem Radia Proglas a článek je zveřejněn s jeho souhlasem.


Milan Tesař