Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

VIDĚLI JSTE KATOVNU?

Omlouvám se, že zneužívám InternetFOLK k upoutávce na televizní pořad, ale věřte mi, stojí to zato. Ano, jedná se o můj nejoblíbenější humoristický pořad Katovna. Nešťastníkům, kteří ještě zmíněnou show neviděli, nabízím alespoň krátký popis: čtveřice naprosto vševědoucích a neomylných kritiků strhává kdeco a zhusta nezapomene pochválit sama sebe.

To celé se odehrává v oblacích cigaretového kouře, formou vzájemného skákání do řeči a dlouhých monologů. (Malá vsuvka: shodou okolností jsem nedávno viděl Katovnu v podání divadla Sklep. Herci si zapálili, sami sebe pochválili a pak Tomáš Hanák vytáhl knihu určenou ke kritickému rozboru a řekl: „Tato publikace vyšla minulý čtvrtek a jmenuje se Bible.“ Pak samozřejmě byla tato „kniha napsaná zřejmě jen pro rychlý zisk, jejíž autor se asi styděl podepsat“ totálně zkritizována pro přemíru postav, nevyrovnanost prvního dílu, kde se na hlavní postavu stále čeká a dílu druhého, kde je zase hlavní postava „furt“ a mnohé další prohřešky, prostě zcela v linii Katovny. Vřele doporučuji, diváci smíchy padali z židlí.)

Tento pořad honosící se titulem Naše společnost očima kritiků a publicistů se v sobotu 8. prosince obšírně věnoval právě skončenému seriálu Legendy folku a country. Nebudu chodit kolem horké kaše. Věřte, že podle mínění cupujících pánů, taková nepovedenost na našich obrazovkách asi ještě neběžela. Prostě špatný byl nejen výběr osobností a událostí, které se v seriálu objevily, nejenže scházel „konflikt“ a závěrečné titulky byly strašné, ale výsměchu se dočkaly i různé věty vytržené z pořadu. Jako třeba povídání o tom, že po portovních návštěvnících nezůstával nepořádek, což mi třeba připadá jako pěkný detail dokreslující atmosféru festivalu. Nebojte se, i na vlastní chválu došlo, když jeden z kritiků prohlásil cosi ve smyslu, že oni ten Bigbít udělali lépe, protože o tom více věděli.

Jistě, i z mého pohledu byly díly, které mě příliš nenadchly. Třeba ten o raritách. Taky se mi zdálo, že něčeho bylo trošku moc a něco zase scházelo. Jenže každý má asi jiný pohled na důležitost té které věci a chápu, že dostat celé roky historie těchto žánrů do tak malého prostoru také není jednoduché. (Zároveň v rámci objektivity přiznávám, že mnohdy s „katy“ souhlasím a mnohdy se i něco zajímavého dozvím.) Ale do žádných rozborů se zde opravdu nemíním pouštět. Podívejte se sami na reprízu 17.12. v 3.15 na ČT 2 (bez záruky). A posuďte, zda tato forma kulturní publicistiky je výsledkem intelektuálského odtržení od reality, nevyváženým pořadem, v němž se dá znehodnotit cokoli, aniž by se mohl „postižený“ bránit, „hodnotnou kritikou tepající kulturní nešvary“, a nebo zda má dokonce pravdu pan Jaroslav Břečka z Ostravy – Zábřehu, který v časopise Reflex 48/2001 vzkazuje (cituji): Vladimíru Justovi, který v Katovně řekl, že i oni (Rejžek a Just) jsou normální, protože si někdy přečtou i detektivku: Nejste!!

Václav Müller