Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ZAJÍMAVOSTI O ZAHRADĚ 2002

Letos bude otevřena další scéna v interiéru kapličky. Bude unplugged a dramaturgie tu počítá především s písničkáři a vokálními tělesy. Vzhledem k tomu, že by se rušila s externí scénou u kapličky, bude ve „snídaňovém“ provozu, tedy od 9 do 11 dopoledne.

I Žofie Kabelková vystoupí
na Zahradě 2002.
Foto: Jiří George Plaček Připomeňme si loňské držitele Krtečků: U diváků vyhráli Ginevra Příbram, Terne čhave Hradec Králové, Pětník Praha a Žofie Kabelková Jihlava, od redakce FOLK & COUNTRY dostali po Krtečku Chesed Praha a Pexeso Břestek.

Cena udělovaná redakcí časopisu FOLK & COUNTRY byla původně míněna jako jakási pojistka, pokud by hlasující diváci zapomněli na  někoho opravdu zajímavého. Po většinu ročníků však diváci  redaktorům sebrali vítr z plachet a ocenili to nejlepší. I tak zbylo na novináře ještě dost zajímavého, co stálo za ocenění.

Už podruhé věnovalo AV studio ve Vyšším Brodě nahrávací čas k natočení CD jednomu z letošních vítězů. Předloni tu svoje CD natočila příbramská Ginevra, tehdy ještě čtvrtá, loni už vítězná.

Poprvé přijede do Náměšti na Hané Jaroslav Hutka. Přiveze s sebou píseň Náměšť (Krásný je vzduch…) která byla napsaná před třiceti lety právě pro tento areál. V něm se v roce 1973 měl konat folkový festival, jehož se měl zúčastnit i Hutka. Festival byl normalizátory zakázán, a tak se dostane Hutka na „místo činu“ poprvé letos.  

Celkem se bude hrát na osmi scénách. Na Zahradu přijede asi 160 skupin a sólistů. O vše se bude starat přes 500 pořadatelů.

Letos proběhne třináctý ročník festivalu. V Náměšti na Hané je ZAHRADA popáté.

Na ZAHRADĚ se sejdou čtyři držitelé žánrových cen – Andělů 2001. Zatímco Cop, Jablkoň a duo Tara Fuki své Anděly už mají, Zuzana Navarová a skupina KOA (po známých komplikacích s předáním ceny za folk) Anděla teprve na ZAHRADĚ převezme z rukou expředsedy Akademie populární hudby Martina Mařana.

Skupina Poupata oslaví na ZAHRADĚ deset let existence. Zároveň se tu pochlubí svým čtvrtým albem a souborným zpěvníkem, který vychází ve vydavatelství FOLK & COUNTRY.

I na letošní ročník plánují pořadatelé koncert křesťanských písní v náměšťském kostele sv. Kunhuty.

Český rozhlas Olomouc bude celý festival natáčet. Radiožurnál odvysílá záznam ze ZAHRADY a natáčet přijede i Česká televize. 

M. Ryvola vystoupí na Zahradě 2002
v doprovodu Nezmarů.
Foto: Jiří George Plaček Poprvé se na ZAHRADĚ objeví Miki Ryvola a bude v doprovodu Nezmarů. Miki tu oslaví šedesátiny. Stejné jubileum tu bude slavit také dramaturg ZAHRADY Michal Jupp Konečný.

Míša Leicht se na festivalu objeví hned ve třech rolích:  jako kapelník Copu, jako moderátor festivalových koncertů a jako průvodce televizního pořadu Folkomotivy, který se zde bude natáčet. Nevylučuje se, že i přes toto vytížení se Míša nechá umluvit k sólovému písničkářskému vystoupení.

Už jsou známá jména prvních kapel, které byly vybrány z Konkursu Zahrady a pojednou do Náměště na Hané: * Bezefšeho Praha * Exfanta Kaplice * Acoustic Impact Tábor * Neboysa Plzeň * Potíže Aš * Trapas Hořovice * Stráníci Litvínov * Zdarr Most * Drive Brno * Geneze Velké Meziříčí * Alba Mons Brno * Šnek a spol. * Tempo di vlak Ostrava * Pětník Praha * BlueGate Plzeň * Trepka Nejdek * Modrá kref Pardubice. Jména dalších kapel na tomto seznamů utěšeně přibývají. 

Na jednom z prvních míst ve výběru byla pražská kapela Magison, ale ta se těsně po tom, co byla vybrána, rozpadla.

Tři hudební vydavatelství budou prezentovat na Zahradě svoje stáje. Brněnská firma Indies Records bude mít na festivalu koncert už podruhé, letos se představí jihočeské Ji-Ho Music a královéhradecká firma Cassey.

Už dlouho mapuje Zahradu a další dění na folkové a country scéně fotograf Miloš Truhlář. Letos bude mít v budově náměšťského zámku samostatnou výstavu.

Přímo na Zahradě se objeví šest čerstvých vítězů Ankety časopisu FOLK & COUNTRY za rok 2001. Ceny se sice budou udělovat 8. června v Pardubicích na Slunovratu, ale na Zahradu si ocenění určit přivezou Zlaté klíče sebou. Kdo letos vyhrál, se dozvíte v Pardubicích nebo v červnovém čísle časopisu FOLK & COUNTRY.

Michal Jupp Konečný