Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ZMATKY V MF DNES A BENEFICE PRO TŘEBOŇ

Když jsem se v sobotu v podvečer prokousal svou oblíbenou MF DNES až k regionální příloze pro kraj Moravskoslezský, padl můj zrak na vcelku velkou fotografii, na níž byl Robert Křesťan a za ním s baskytarou Jiří Meisner. Pod tímto již na koncertech běžně nevídaným výjevem jste si mohli přečíst tento popisek: BENEFICE. Robert Křesťan s kapelou Druhá tráva budou jedním z účinkujících na zítřejším benefičním koncertě na náměstí ve Studénce, jehož výtěžek půjde do Třeboně.

Jal jsem se tedy na této straně pojmenované Kulturní servis hledat heslo Studénka. Kdo hledá, ten bohužel také najde. A já našel toto:

NÁMĚSTÍ REPUBLIKY: Benefiční koncert pro Třeboň (ne 14.00). Vystoupí Jan Kryl, Bokomara a Druhá tráva, Holki a další.

Ne, nejsem tak naivní, abych se domníval, že kvůli tomuto koncertu byla oživena Druhá tráva, řekl jsem si, že prostě tak odborně podrobné informace, jakou je existence Malinabandu, ještě do MF DNES jednoduše nedorazila, a že to zas není možná až tak důležité.

Do Studénky to mám asi padesát kilometrů, a tak jsem se začal těšit. Dokonce tak moc, že jsem téměř celou první třetinu hokejového utkání Slavia – Zlín posílal textové zprávy lákající mé známé na Křesťana. A tak jsme v neděli v počtu čtyř osob lačnících přispět na charitu (zde jsem to s obrazem vlastní ušlechtilosti možná trochu přehnal, ale zkuste mi to věřit), dorazili do Studénky.

Na náš dotaz, kde je zde náměstí, reagoval překvapený obyvatel města proslaveného vagónkou asi takto: „Náměstí? Tady za rohem. Ale co tam chcete dělat, vždyť je neděle a všechno je zavřeno!“
Zaparkoval jsem a uviděl plakát. A na něm velkou spoustu jmen, včetně místního imitátora Michaela Jacksona, jen zřejmě největší hvězdu avizovaného koncertu (pardon, zapomněl jsem na Holki) stále marně hledáme. Po chvíli seznávám, že Roberta Křesťana zcela jistě neuslyšíme. Velkými písmeny totiž vévodí plakátu nápis: BOKOMARA + VESELÁ TRÁVA. Snažíme se pochopit, že v regionální redakci našeho největšího deníku netušili, že by si dvě kapely v jednom žánru mohly dát stejné slovo do názvu. Někteří muzikanti se při vymýšlení jmen svých hudebních těles prostě chovají naprosto nezodpovědně!

No, nevadí. Vždyť Bokomaru jsem letos mockrát neviděl a patří k mým oblíbeným kapelám. Kamarád Standa zatím vtipkuje na téma, že Holki jsou taky dobré, proč se na ně neprojet pár desítek kiláků, že. Jenže ani Holki nám nebyly dopřány. Na onom hledaném náměstí jsme totiž uzřeli poutač na benefiční koncert a na něm datum, jehož jsme si na plakátě zřejmě nevšimli: sobota 21. 9. 2002! Tomu se říká přijet s penězi po benefici.

Dál vás popisem oné skoro mrazivé neděle nebudu zatěžovat, snad jen podotknu, že jsme celý tento povedený výlet zakončili návštěvou ostravského Shopping parku. Mám chuť začít zde rozvíjet úvahu, jak nás MF DNES svou neschopností napsat správně alespoň termín akce uvrhla od bohulibého úmyslu kulturně se vyžít a ještě přispět potřebným přímo do konzumně (brrr!) strávené neděle v centru ostravských hypermarketů. Bojím se však, že pokud bych byl pořadatelem onoho charitativního koncertu, neměl bych po otevření sobotní MF DNES na podobné vtipkování náladu.

Václav Müller