Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PORTER WAGONER

Prázdninovou legendou bude tentokrát interpret, který kladl důraz na vizuální stránku svého vystoupení a na kostýmy více jak 20 let před nástupem filmových a televizních klipů, o videu ani nemluvě. Legenda, která vytvořila i jinou legendu. Popularitu Dolly Parton odstartoval právě Porter Wagoner.

Porter Wagoner se narodil v Plains ve státě Missouri a country hudbu slyšel především z rádia. Společně s rádiem si i zpíval a zkoušel podle rádia hrát a doprovázet interprety na kytaru. Když byl teenagerem, začal pracovat v obchodě, kde se zpíváním a hraním ve volných chvílích nepřestal. Majiteli obchodu se to jednak líbilo, jednak to považoval za reklamu pro svůj obchod, a tak dohodl Porteru vystoupení v místní rozhlasové stanici v Plains. To bylo na konci 40. let, a už v roce 1951 nabídla větší regionální stanice ve Springfieldu Porterovi vlastní show.

Ve stejném roce, jako Porter začal vystupovat v rádiu ve Springfieldu, měl i Red Foley svou show v národní televizi, a tam Portera pozval. To mu  o rok později pomohlo k podepsání kontraktu s RCA, který vydržel více jak 30 let. Tak se stalo, že  v roce 1954 jeho devátý singl s písní Company's comin' se dostal do horní desítky hitparády a ten následující, A satisfied mind, už setrval celý měsíc v roce 1955 na prvním místě countryové hitparády.

Koncem roku 1956 měl Porter Wagoner ještě jeden hit a také vstupuje do Grand Ole Opry, když se předtím definitivně přestěhoval do Nashvillu. V roce 1957 formuje také vlastní kapelu – The Wagonmasters. Tím ale jeho velké hity skončily, i když se po celá padesátá léta pravidelně umísťoval na hitparádě. Více se soustředil na televizní vystoupení. Jeho TV program v roce 1961 přebíralo 18 televizních stanic a byl nejpopulárnějším žánrovým pořadem. V roce 1970 už byl na celé stovce lokálních televizních stanic.

Porter Wagoner v šedesátých letech take spolupracoval se zpěvačkou Normou Jean, ale jeho opravdovým objevem byla Dolly Parton, která ji nahradila a kterou uvedl ve své TV show v roce 1968. Hned první singl – The last thing on my mind byl na sedmém místě žebříčku. Pak následoval řetěz 10 hitů za sebou – až do roku 1975, kdy duo přestalo společně natáčet – Dolly se cítila být stále více výrazově a žánrově Porterem omezována. A měla pravdu, hned její dva další sólové singly se rověnž staly hity. Jako duo ale nasbírali dostatek cen – v roce 1968 od CMA vokální duo roku, a totéž v letech 1970 a 71. I po rozchodu spolu Porter a Dolly čas od času spolupracovali.
 
Po ukončení spolupráce s Dolly Parton se Porter Wagoner věnoval zejména filmům a televizi a jeho písně se umisťovaly tak uprostřed hitparády. V roce 1976 odchází na částečný koncertní odpočinek a soustředí se na provoz vlastního nahrávacího studia. V roce 1983 končí smlouva s RCA a Porter přestává pravidelně natáčet desky. V roce 1982 ještě stihl natočit album Viva Porter a spolupracovat na Clint Eastwoodově filmu Honkytonk man. V druhé polovině osmdesátých let se na krátký čas navrací, doprovázen dívčí kapelou The right combination, a má s ní několik menších hitů. Ještě na přelomu 80. a 90. let vystupuje v GOO a je nazýván Vyslancem dobré vůle. Ještě v roce 2000 vydává jedno album.