Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PROGLAS V TÝDNU OD 18. ČERVENCE

pondělí 18. července od 19.15 h:
Marta Topferova je dcera známého českého herce Tomáše Töpfera. V roce 1987 však s matkou emigrovala do Spojených států a v současné době žije v New Yorku. Tam se obklopila muzikanty nejen z USA, ale také z několika dalších zemí (Argentina, Venezuela, Kolumbie), a sestavila velmi dobře znějící kapelu na pomezí latinskoamerické hudby a akustického jazzu. Letos na jaře Marta přijela do vlasti představit své nové album La marea a v brněnském klubu Stará pekárna těsně před koncertem vznikl rozhovor, který vám v pořadu Jak se vám líbí nabízíme.

úterý 19. července od 19.15 h:
„Osamělý písničkář" Jan Zubrycký, někdejší vítěz folkové soutěže O ptáka Noha a bývalý člen Církve adventistů sedmého dne, natočil své druhé album Tichý telegraf. Na pomoc si přizval jazzového kytaristu slovenského původu Petera Bindera, který do studia přizval i své o generaci mladší krajany, představitele mladé jazzové generace. Díky nim má album, plné originálních a přemýšlivých textů, velmi zajímavý zvuk. Reprízu rozhovoru s Janem Zubryckým můžete poslouchat v úterý večer.

středa 20. července od 19.15 h:
Každou třetí středu v měsíci jsou hosty pořadu Jak se vám líbí zástupci brněnského hudebního vydavatelství Indies Records. Tentokrát vyšla řada na Jaromíra Kratochvíla, který vám představí novinky své producentské skupiny Happy Trails. Těšit se můžete na ukázky z nových alb cimbálové muziky Soláň, dua Plocek & Šuranská nebo z připravovaného CD Františka Segrada a skupiny Veselá bída. Pořad se tedy ponese víceméně ve folklórním duchu.

čtvrtek 21. července od 19.15 h:
Skupinu Windy založili v roce 1996 dva bratři Pekárkové – Vadim hraje na basu a zpívá, Aleš hraje na kytaru. Třetím zakládajícím členem byl bubeník Libor Barbořík. Z tohoto základního rockového tria se kapela postupně rozrostla až do dnešní dvanáctičlenné sestavy, ve které vedle dvou vokalistek najdeme například hráče na klávesy a perkuse a především dechovou sekci ve složení dvě trubky, altový saxofon, trombon a bastrombon. V současné produkci Windy se mísí prvky moderního popu a jazzu. Album Ředitel zeměkoule vyšlo v únoru. Rozhovor s kapelníkem Vadimem Pekárkem vám nabídneme ve čtvrtek 21. července od 19,15 h.

pátek 22. července od 19.15 h:
Zřejmě největším objevem letošní Zahrady písničkářů v Kuřimi a následné soutěže písničkářů o Krtečky v Náměšti na Hané bylo duo Zrcadlové sestry z Ostravy. Nikol Kantorová a Sandra Schwarzová se v hlasování diváků umístily na krásném třetím místem za „ostřílenými" soutěžícími Terezou Terčovou a Jaroslavem Urbánkem. Zrcadlovým sestrám letos vyšlo album s názvem Pípám, které si představíme v pátečním Jak se vám líbí. V pořadu uslyšíte i rozhovor s oběma „sestrami", natočený v květnu v Kuřimi.

sobota 23. července od 15 h:
Skupina Irish Dew, která čerpá především z irského folklóru, nazvala své druhé album podle keltského oppida na Zbraslavi Šance. Vedle irské muziky se v jednotlivých skladbách objevují i prvky folklóru dalších krajů a kontinentů. Základní čtyřčlennou sestavu totiž ve studiu rozšířilo například dechové kvarteto, valašský zpěvák František Segrado nebo senegalský zpěvák a hráč na africký nástroj cora Lamine Kouyate. Dalšími hosty na albu jsou zpěváci Robert Křesťan, Lenka Filipová a Zuzana Stivínová a instrumentalisté Luboš Malina (Druhá tráva), Jiří Veselý (ETC…, Bratři Ebenové, Dobrohošť), Radek Klučka (ex-Čechomor), Afričan Wally Touré a řada dalších. Základní sestavu Irish Dew tvoří Václav Veselý (akordeon, kytary, baskytara, mandola), Seán Barry (keltská harfa, chimes), Jiří Podzimek (kytary) a Robert Fischmann (flétny, whistle). Rozhovor s kompletní skupinou Irish Dew vám nabídneme v pořadu Jak se vám líbí v sobotu 23. července od 15 h.

sobota 23. července od 19.15 h:
Další s profilových pořadů Milana Tesaře v rámci týdeníku Slyšte, lidé! bude patřit Pavlu Bobkovi. Představíme si především jeho nejnovější studiové album Muž, který nikdy nebyl in, na kterém legendárního zpěváka doprovází skupina pod vedením Luboše Maliny z Druhé trávy. V pořadu se však dostane i na několik starších nahrávek.