Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

IVA BITTOVÁ & BANG ON A CAN – ELIDA COVER

V průběhu celé první poloviny letošního roku jsme informovali o připravovaném CD Ivy Bittové. S radostí Vám můžeme oznamit, že toto album spatří světlo světa v pátek 19. září ve speciálním vydání pouze pro ČR a SR. Vynikající nahrávka bude mít netradiční exkluzívní modrozlatý kulatý digipack evokující krabičku na mýdlo. Taktéž booklet bude v netradičním provedení.

Iva BittováIva Bittová, v posledních letech kocertující více v zahraničí než v ČR, zakusila v dubnu tohoto roku pódium pověstné newyorské Carnegie Hall při společném hraní s tělesem soudobé hudby Bang on a Can All-Stars. Stalo se tak poté, co vedení tohoto kulturního svatostánku zaujala Iva Bittová v roli Elvíry v opeře Dona Giovanniho. Právě za podpory Carnegie Hall napsala první žena tuzemské alternativní scény pro tento soubor hudební projekt s názvem Elida. Iva Bittová začala na projektu pracovat vloni na podzim a během zimy se začalov New Yorku nahrávat, pod vedením Toma Lazaruse (podepsaný mimo jiné i u filmové hudby Lord Of The Rings a mnohých dalších interesantních projektů) v Systems Two, Brooklyn NYC a v Clinton Recording Studios, album se mastrovalo ve studiu ClassicSound. V pátek 29. dubna 2005 toto dílo pak Iva Bittová a Bang On a Can představili na společném vystoupení v Carnegie Hall v New Yorku a zaroveň vychází u Cantaloupe Music americké vydání alba Elida.

Při nahrávce alba „Elida" Bittová využívá All-Stars jako svůj orchestr. Táhlé linie piana se prolínají se smyčci, zatímco improvizace klarinetu se setkává s hlukem elektrické kytary. Hudba je zároveň promyšlená a přímá, ostrá i nostalgická, mísící klasickou hudbu východní Evropy a lidové tradice. Netradiční spojení zpěvu Ivy Bittové a klavíru pak vytváří inspirující melodie. Iva Bittová zpívá česky či slovensky, podle toho, kdo je autorem textu (Richard Müller, Vladimír Václavek či Věra Chase). Křest českého vydání CD Elida proběhne v divadle Archa v neděli 11. 9. a v pondělí 12. 9. 2005 za účasti všech hudebníků, kteří se na projektu podíleli. Další koncerty se plánují na jaro roku 2006.

Skladby:
1. Malíři v Paříži 2:44 / text Richard Müller
2. Bolíš mě, lásko 5:50 / text Richard Müller
3. Ladná Čeladná 4:19
4. Samota 4:09 / text Richard Müller
5. Hopáhop tálitá 9:00
6. Zapískej 9:28 / text Vladimír Václavek
7. Elida 5:09 / text Věra Chase
8. Presto 2:35
9. Nejsi 3:20

Hudba: Iva Bittová

Sestava: IVA BITTOVÁ – housle, zpěv / Robert Blach – basa / David Cossin – bicí souprava, perkuse / Lisa Moore – piano / Mark Stewart – elektrická kytara, 12strunné banjo, harmonika / Vendy Sutter – violoncello / Evan Ziporyn – klarinet, basový klarinet

Iva Bittová
Houslistka, zpěvačka a herečka Iva Bittová již léta kráčí k radosti svých příznivců po cestě, kterou stejným dílem vyznačuje jak její velké hudební a interpretační nadání, tak její vyhraněná osobnost. Původně se proslavila jako divadelní a filmová herečka, hrála v souboru avantgardního brněnského divadla Na provázku a do širšího povědomí diváků se zapsala především postavou Eržiky z muzikálu Balada pro banditu. Posléze se Bittová stále více věnovala hudbě (s Pavlem Fajtem, Dunajem, Vl. Václavkem…). Během její dosavadní bohaté kariéry vedle pozoruhodných sólových projektů navázala četné spolupráce s vynikajícími hudebníky z oblasti folku, jazzu, rocku, dance music, etna i vážné hudby. Tady můžeme připomenout např. její úspěšná vystoupení se Škampovým kvartetem. V roce 2003 byla nominována jako osobnost World Music Radia BBC, v loňském roce se blýskla při koncertech v newyorském klubu Knitting Factory.

Bang on a Can
Sdružení soudobé hudby Bang on a Can vzniklo v roce 1987. Od té doby se představilo na více než 150 koncertech v New Yorku zahrnujících poctu Mortonu Feldmanovi či newyorská představení hudby Harryho Partche na původní nástroje, odehrálo premieru Child God Bun-Chang Lama – opera doprovázená divadlem Yueh Lun Shadow Puppet, uvedlo „komiksovou operu" založenou na předloze komiksu umělce Bena Katchora. Podařilo se mu založit úspěšný komorní soubor the Bang on a Can All-Stars a orchestr SPIT Orchestra. Soubor také spolupracoval například s Philipem Glassem (Bang on a Can / Philip Glass: Music in Fifths) či s Brianem Enem (Music for Airports).

Bang On A Can All Stars mimo jiné získal označení „ENSEMBLE OF THE YEAR 2005" od Musical America International Directory of the Performing Arts:
               
(zdroje: Divadlo Archa, Bittova.com, Bangonacan.com, Freemusic.cz)

Přemysl Štěpánek – Indies records Možnosti