Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PROGLAS V TÝDNU OD 29. SRPNA

pondělí 29. srpna od 19,15 h
V pondělním pořadu Jak se vám líbí Proglas reprízuje rozhovor s kapelníkem skupiny Točkolotoč Jiřím Peštou a s manažerem kapely Pavlem Holým. Svitavská romská kapela Točkolotoč byla populární už v 80. letech, kdy hrávala například na Portě. Nyní vydala své třetí album So has oda has, na kterém se se ctí vyrovnává s nástupem nových, po zvukové a žánrově stránce moderních, romských kapel.

úterý 30. srpna od 19,15 h
Roman Salamander Vámoš je slovenský písničkář, který letos v duu s cellistou Slávem Repaským vystoupil v Kuřimi na Zahradě písničkářů. Z ní postoupil do soutěže o Krtečky na festivalu Zahrada, kde byl jediným zahraničním účastníkem. Salamandrovo album i jeho současnou kapelu si představíme v úterním pořadu Jak se vám líbí.

středa 31. srpna od 19,15 h 
Ve středu opakujeme rozhovor s Jiřím Plockem o jeho novém projektu Písňobraní. Plocek začínal jako mandolinista Poutníků, později stál u zrodu vlastní kapely Teagrass. Kromě toho spolupracoval například se skupinou Javory a v neposlední řadě stál jako vydavatel u vzniku řady velmi kvalitních alb z oblasti moravského folklóru. Album Písňobraní natočil Plocek v duu s houslistkou Jitkou Šuranskou a s několika dalšími hosty. Věnuje se na něm úpravám lidových písní z Moravy a nevyhýbá se ani folklórním motivům z dalších částí střední a východní Evropy.

čtvrtek 1. září od 19,15 h
Folková skupina Courage vznikla v loňském roce a zatím zkoušela štěstí především na jihomoravských předkolech velkých festivalů. Nyní by kapela ráda představila veřejnosti své první album Na kuráž… a také pozvala posluchače na koncert do brněnského klubu Leitnerova, který se koná 7. září. Rozhovor s kapelou Courage poslouchejte v pořadu Jak se vám líbí ve čtvrtek večer.

pátek 2. září od 19,15 h
V pátek vysíláme rozhovor s Pavlem Žalmanem Lohonkou. Společně budeme listovat povídkovou životopisnou knihou Ráno bylo stejný a představíme si také nový výběr písní skupiny Minnesengři, který nedávno vyšel pod názvem Hej dům dá.

sobota 3. září od 15 h
Uvedeme reprízu rozhovoru s písničkářkou Alenou Vítovou, letošní nejmladší účastnicí kuřimské Zahrady písničkářů. Alena bude hovořit nejen o svém sólovém albu Svět se točí…, ale i o kapelách Berušky a Bluegrass Bazar, ve kterých zpívá.

sobota 3. září od 19,15 h
Minulý týden vyšlo album Elida, na kterém zpěvačka a houslistka Iva Bittová spojila své síly s newyorským orchestrem Bang On A Can. Tato skupina se věnuje stylu na pomezí vážné hudby a alternativy a skladby Ivy Bittové pojala zajímavým způsobem. V 60minutovém pořadu věnovaném Ivě Bittové uslyšíte jak ukázky z tohoto nového CD, tak skladby z některých dalších alb výjimečné interpretky.