Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

VINCE GILL

V portrétech legend v podzimní části roku se až do konce listopadu zaměříme na legendy aktuální, právě živě zpívající a vítězící na hitparádách – ano, i interpreti, kteří začínali relativně nedávno – v osmdesátých či devadesátých letech mají už na svém kontě řádku úspěchů a vtiskli svůj podpis do historie country. No nedejte se mýlit, ono je to často 15-20 let, co zpívají. Moderní legendou první byla Reba McIntyre, legendou druhou je Vince Gill. Zvukovou podobu tohoto článku najdete vždy nejbližší sobotu od 19.00 na Countryradiu v pořadu Zadáno pro legendy.

Vince Gill se narodil 12. 4. 1957 ve městě Norman v Oklahomě v rodině soudce. Otec hrál na banjo a housle a Vince začal na tyto nástroje hrát ve svých deseti letech. Později přidal dobro, mandolinu a basu – a z uvedeného výčtu je znát, že jeho kořeny jsou bluegrassové. Na vysoké škole hrál se školní kapelou Mountain Smoke, která měla tak dobrou místní pověst, že byla předskokanem mnoha slavnějším kapelám, když do místa zavítaly. Gill ukončil školu v roce 1975 a vydal se na hudební dráhu.

V roce 1979 Vince Gill dostal nabídku hrát s Pur Praire League, kterým jeho školní kapela jednou dělala předskokana a Vince Gilla si pamatovali, a tím začala jeho dráha hudebníka a autora, která trvala prakticky po většinu osmdesátých let. Podílel se na nahrávání alb téhle skupiny, která se dostávala do americké hitparády, a tím rostla i známost Vince Gilla samotného. V roce 1981 hrál se skupinou Rodneyho Crowella, v roce 1982 spolupracoval s Davidem Grismanem, a pak už se natrvalo stěhuje do Nashvillu.

V roce 1984 vydává Vince Gill minialbum Turn me loose, ze kterého byl jeden menší hit: Victim of life's circumstance. Do Top Ten se poprvé dostal v duetu s Rosanne Cash If it weren't for him a píseň Cinderella byla v roce 1987 dokonce pátá. V roce 1989 mění Vince Gill firmu – přechází k MCA, jeho producentem se stává Tony Brown a Vince Gill se stává hvězdou hned prvním albem pro novou firmu: deska obsahovala  duet s Rebou McEntire Oklahoma swing – ten byl už v Top 20, ale titulní píseň When I call your name mu získala první titul Grammy. Těchto Grammy získal ještě dalších 13 a stal se tak v této oblasti stejně úspěšným jako Chet Atkins a z hlediska cen CMA vůbec nejúspěšnějším country interpretem.

V první polovině devadesátých let tedy Vince Gill sbírá jedno za druhým ocenění jak posluchačské ve formě prodejnosti desek, tak i od odborníků jako interpret i jako autor zejména baladických písní, mnohdy s naléhavým společenským podtextem. V roce 1996 se rozhodl vrátit se ke svým bluegrassovým kořenům. I v tomto tak trochu obchodně riskantním experimentu měl úspěch a v roce 1998 vydává album The Key – Klíč. Ačkoliv z něj rádia vybírala jen opatrně, stalo se platinovým a trochu překvapivě vzhledem k prodejům předchozích alb bylo prvním, které z jeho tvorby stanulo na špičce albového žebříčku.

Koncem devadesátých let se Vince Gill rozvádí s manželkou Janis Oliver se kterou žil takřka 20 let, a v roce 2000 si bere popovou zpěvačku Amy Grant. Ta jej, právě tak jako její předchůdkyně, ovlivňovala i hudebně, a tak album Vince Gilla z roku 2001 bylo podle některých kritiků až moc romantické, skoro sentimentální. Ale hit z něj opět byl, rovněž nominace na 4 Grammy, z nichž ale pro tentokrát žádnou nezískal. Jeho kariéra je ovšem stále v plném proudu, a tak se dalších pěkných písniček i úspěchů od Vince Gilla můžeme nadít.