Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Natěračka Martina Trchová

Ne, nebojte se. iFOLK se opravdu dál věnuje muzice. To mě jen nenapadl lepší nadpis k recenzi cédéčka Martiny Trchové (a hostů), které se jmenuje Čerstvě natřeno. Na rozdíl od mé maličkosti Martině invence a nápady nechybí, takže jmenované album je rozhodně zajímavější.

Martina patří ke generaci písničkářek, které se vyrojily v posledních několika letech a pomalu odsunuly do pozadí mužskou část písničkářské scény. Můžeme se jen dohadovat, co tento boom zapříčinilo, ale myslím, že tento jev není nepříjemný.

Ale zpátky k Martině a hlavně k jejímu cédéčku. Přiznám se, že jsem si k písničkám Martiny Trchové hledal cestu nadvakrát. Když jsem jí – před pár lety – poznal, zařadil jsem si jí mezi mladičké naivně-pubertální „básnířky", jejichž tématem bude zhrzená láska a spleen. A bylo pro mě docela obtížné připustit si, že se Martina hodně změnila.

Její první album (tedy první vydané u nějakého vydavatelství) totiž rozhodně není pubertální. Pravda, nenajdete na něm písničky přehnaně optimistické či rozjuchané. Ale písničky typu „Fňuk, on mě nemá rád…" také ne. Album Čerstvě natřeno je plné nálad. Ano, nálady jsou hlavní náplní tohoto cédéčka. Nikoliv příběhy a děje.

Nálady, které Martina svými písničkami posluchačům přibližuje, jsou velmi rozmanité. Stejně rozmanité jako aranže na albu použité, stejně rozmanité jako slovník autorky. Na albu najdete písničku pro kytaru a hlas, stejně jako písničku s (téměř) kapelním zvukem. Najdete zde nečekané textové obraty a obrazy.

Zvuk alba je sám o sobě zajímavý. Když jsem se dozvěděl, že Martině na cédéčku hostují muzikanti ze skupiny KOA, čekal jsem zvuk podobný posledním albům Zuzany Navarové. Ale kdepak, musím muzikanty a hlavně aranžéry pochválit. Hlavní postavou alba je Martina a její písničky. Všichni ostatní jen pokorně slouží písničkám.

Možná jste od článku v rubrice Recenze čekali něco jiného. Podrobné rozpitvání textů, upozornění na špatné přízvuky, falešné zvuky… Nedočkáte se. Mně se tahle recenze psala dost špatně a psal jsem ji hodně dlouho. Proč? Protože se mi ta deska prostě líbí. A líbí se mi takovým tím divným způsobem, kdy neumíte popsat proč…

Martina Trchová: Čerstve natřeno
Indies Records 2005
(Tamtamy, Čerstvě natřeno, Odnikudnikam, Jinačí znamení, Indiánská, Křížem krážem, Malá samba o srdci, Bostonský ledový čaj ve čtvrtek o páté ráno, Návrat ztraceného syna, Vzpoura, Zrnko písku v hodinách, Proboha Tě prosím, Chvilkový šanson,A ty se ptáš…)