Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

BROOKS AND DUNN

V legendách v podzimní části roku se až do konce listopadu zaměříme na legendy aktuální, právě živě zpívající a vítězící na hitparádách – ano, i interpreti, kteří začínali reletivně nedávno – v osmdesátých či devadesátých letech, mají už na svém kontě řádku úspěchů a vtiskli svůj podpis do historie country. No nedejte se mýlit, ono je to často 15-20 let, co zpívají. Moderní legendou první byla zpěvačka Reba McIntyre, legendou druhou byl zpěvák Vince Gill, a dnes je tu duo Brooks and Dunn.

Dvojice Brooks and Dunn je považována za nejúspěšnější duo nejen moderní country, a to jak z hlediska hitparád, tak i z hlediska prodejnosti desek, a překonali i Simona s Garfunkelem. Oba muži se dokonale doplňují: Ronnie Dunn klade důraz na svůj školený hlas, Kix Brooks je spíše energickým showmanem, a výsledkem je moderní, dynamický taneční projev, který charakterizoval celá devadesátá léta v country. Brooks and Dunn je ale také dvojice, jejíž členové sice zkoušeli štěstí jako sólisté, ale neúspěšně.

Brooks and Dunn vydali své debutové společné album Brand New Man v roce 1991, a hned z něj byly 4 hity na nejvyšším místě hitparády. Alba se prodalo na 5 milionů kousků a díky němu se duo okamžitě stalo superstar. Podpořila to i živá vystoupení, která měla silnou i jevištní, skoro divadelní složku. I další album, Hard Working Man, přineslo 5 hitů a album z roku 1994 Waitin' on a Sundown se stalo platinovým. Úspěch pokračoval i v roce 1996 albem Borderline, to bylo platinové dokonce dvojnásobně. Nu a v roce 1997 vydávají první výběr The Best of – a ten se prodával, jako kdyby doma nikdo jejich desky ještě neměl, a byly z něj i další hity.

Zastavme se o jednotlivých členů dua: Leon Eric KIX Brooks se narodil v Shreveportu a byl sousedem Johnyho Hortona. Poprvé zpíval s dcerou této legendy, když mu bylo 12. Pak pracoval na Aljašce při těžbě ropy a rovněž v zábavním a sportovním průmyslu. Do Nashvillu přišel na počátku osmdesátých let jako skladatel písní pro Johna Conleeho, skupinu Highway 101 a pro Nitty Gritty Dirt Band. Vydal i dvě alba – v letech 1983 a 1989, obě bez valné odezvy.

Druhý člen dua, Ronnie Gene Dunn se narodil v Texasu a od mládí hrál s tradičními houslovými kapelami a zabýval se i studiem baptistického náboženství na konzervativní Abilene University, odkud byl vyloučen pro hraní s kapelami v barech. Rozhodl se věnovat hudbě naplno a odchází do Tulsy, kde má kapelu místního významu a natáčí pár singlů. V roce 1988 vyhrává písňovou soutěž a cenou je i natočení desky v Nashvillu. Tam se dostává k producentovi Timu DuBois, který znal už i Brookse jako autora, a toho napadlo, že by se oba pánové pěkně doplňovali. Zkusil to – a duo bylo na světě.

Na konci devadesátých let dvojice zkusila trochu experimentovat a odklonila se od svého tanečního zvuku k pojetí rockově-baladičtějšímu, ale publikum to moc nevzalo. Z alba byl jen jeden hit a celé se nestalo ani zlatým, což byl evidentní neúspěch. Dvojice tedy věnovala přípravě dalšího alba velkou pozornost a vrátila se ke svému osvědčenému zvuku – a úspěch se vrátil také – album vyšlo v roce 2001 a jmenovalo se Steers and Stripes a byla z něj tři první místa v hitparádě. Nu a dodnes je duo aktivně činné na špici hitparády.

A příště se vypravíme za skupinou, a to ne ledajakou – dívčí skupinou Dixie Chicks, která má za sebou i nějakou tu politickou aférku.