Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

DIXIE CHICKS

V legendách v podzimní části roku se až do konce listopadu zaměřujeme na legendy aktuální,právě živě zpívající a vítězící na hitparádách – ano, i interpreti, kteří začínali relativně nedávno – v osmdesátých či devadesátých letech, mají už na svém kontě řádku úspěchů a vtiskli svůj podpis do historie country. No nedejte se mýlit, ono je to často 15-20 let, co zpívají. Moderní legendou první byla zpěvačka Reba McIntyre, legendou druhou byl zpěvák Vince Gill, minule pak duo Brooks and Dunn a teď je na řadě skupina, a to dokonce dívčí: DIXIE CHICKS.

Z relativně obskurní skupiny, která hrála na nárožích, se Dixie Chicks vyvinuly v uznávanou a populární dívčí skupinu – a stačilo jim na to zhruba deset let. Ještě v roce 1998, pokud byly u někoho v povědomí, tak jedině jako zpívající kovbojky. Poprvé se sešly v roce 1989 – houslistka Martie Seidlerová, její na banjo hrající sestra Emily, basistka Laura Lynchová a Kytaristka Robin Lynn Macy. Velmi rychle z pouličního hraní postoupily do klubů a dalším impulsem k cestě za popularitou bylo i třetí místo houslistky na národní houslové soutěži. Inu, hezké dívky to mají snažší.

Dixie Chicks se poměrně rychle jasně vyprofilovaly jako hrající a zpívající kovbojská děvčata a jejich domovskou muzikou byl folk, tradiční country a bluegrass. Ale nebyla to jejich definitivní tvář. Nicméně s touto tváří vydávají v roce 1990 na nezávislé značce první desku. Pak se jejich zvuk postupně začal měnit, modernizovat – Macy odešla a Robin začala zpívat vokální sólové party. V roce 1993 už bylo jasné, že zůstanou jako trio. V roce 1995 pak i podepisují kontrakt s firmou Sony.

V druhé polovině devadesátých let začala být skupina populárnější, ale také hudebními časopisy trochu nešťastně přirovnávána ke countryové verzi popových dívčích uskupení. To nevydržela Robin a odešla na konci roku 1998. Nahradila jí dcera steelkytarové legendy Lloyda Minese, Natalie. Tím ale také dívky naplno odhodily skrupule a modernizovaly vzhled, vystupování i muziku – jako by jim bylo zase dvacet. A zabralo to – na počátku roku 1999 mají první hit v horní desítce americké countryové hitparády.

Na přelomu tisíciletí Dixie Chicks kromě ocenění ve formě prodejnosti desek a míst na hitparádách získávaly i ocenění odborníků. Jejich deska Wide open spaces se stala čtyřnásobně platinovou a jejich úloha superhvězd byla potvrzena. Odborníci jim dali titul nejlepší vokální skupina a cenu Horizon pro objev roku a také získaly Grammy za nejlepší country album. V nejrůznějších televizních show pak bez zábran překračovaly hranice žánrů a úspěšně soupeřily i s popovými hvězdami.
 
Počátek nového tisíciletí přinesl Dixie Chicks na jednu stranu upevnění jejich pozice hvězd country, na druhou stranu i nemalé komplikace, když se vyjádřily o aktuálních mezinárodně vojenských událostech jinak, než zněl americký oficiální názor a také názor mnohých country interpretů. Rozhlasové stanice je nechtěly vysílat, ale posluchači je neopustili. Dívky pak také poněkud ustoupily ze svého stanoviska a vše dobře dopadlo.