Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

3x DEMO

Není fér hodnotit demosnímky stejným metrem jako "regulérní" CD, takže následující řádky budou spíš upozorněním na to, že se rodí něco zajímavého. I když, pravda, kdyby se demosnímky dostávaly do rukou recenzentů pravidelně, možná by se zabránilo mnoha zbytečným hodinám v nahrávacích studiích. To ale o následující trojici neplatí.

Kámen úrazu je skupina, ve které Daniela Sedláčková a Blanka Matoušková zpívají, Michal Aron a Martin Lasevič hrají na kytaru Michal Jursa na baskytaru a Antonín Podlaha na foukací harmoniku. Na svém demosnímku představují čtveřici písní, které se blíží melodickému, trochu staromódnímu folku bez experimentů, zato s důrazem na melodii a atmosféru. K folku takovému, který se hrál v osmdesátých letech a po kterém se mi trochu stýská, který trochu inklinoval i k moderní trampské písni.  

CD Petra Nedvěda je prakticky deskou regulérní, obsahuje 10 písní, které jsou překvapivě příjemně a decentně aranžovány, a tak v okamžicích, kdy texty jsou přeci jen příliš introvertní, může se posluchač potěšit alespoň melodií. Melodické nápady Petr Nedvěd má a texty se drží v mírně poetické vztahové rovině. Velikým kladem je, že nemá žádnou technickou vadu či manýru, na druhou stranu působí přeci jen trochu nesměle.  Snad je to náhoda, ale i on mi připomíná osmdesátá léta, kdy se ještě písničkáři starali o to, co na jejich písničky řeknou posluchači. Ve skladbě Agentka KGB ovšem neodolal módnímu tématu ani módnímu "radůzímu" zvuku.  

A do třetice Josef "Pepson" Snětivý – trojice písní, které natočil v létě s několika spoluhráči, ukazuje, že je především melodický rocker a že těží ze smývání hranic mezi žánry. Skladba Pevnost tvýho těla je na pomezí rocku, popu a folku díky instrumentaci a textovému tématu, trošku rozpačitá, protože výrazově nedotažená je Odvrácená strana, a třetí V noci sám – nejkratší – je navzdory krátkému prostoru působivě vygradovanou klavírní baladou – doporučuji jako školu, že drama nemusí být na velké ploše.

Všechny interprety máte možnost postupně slyšet v pořadu Hudební kurýr Countryrádia, který má premiéru každou neděli ve 20.30.