Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PROGLAS V TÝDNU OD 7. LISTOPADU

úterý 8. listopadu od 19.15 h:
Ve dnech 11. – 13. listopadu proběhne v Brně-Králově Poli v divadle Barka osmý ročník festivalu akustických kapel Folkový oříšek. Účinkují například Courage, Jen tak tak, Mošny, Pocity, Není zač, Pětník a další. Skupina Ořešák, jejíž kapelník David Maroš akci pořádá, na Folkovém oříšku v sobotu oslaví své 15. narozeniny. Rozhovor s Davidem Marošem Proglas vysílá v úterý 8. listopadu večer.

středa 9. listopadu od 19.15 h:
Už podesáté se letos v Šumperku koná mezinárodní (nejen) bluesový festival Blues Alive. Vedle českých interpretů (Spirituál kvintet, Jiří Schmitzer, Michal Prokop, Strašidelný elektrik band) zde účinkují přední zástupci bluesového žánru z USA (Smokin' Joe Kubek, Hubert Sumlin) i hosté z okolních zemí (např. polští Boogie Boys). Rozhovor s dramaturgem festivalu, hudebním publicistou Ondřejem Bezrem, uvede Radio Proglas 9. listopadu od čtvrt na osm večer. Hlavní koncerty Blues Alive se v Šumperku konají 18. a 19. listopadu.

čtvrtek 10. listopadu od 19.15 h:
Njorek je trio, které se věnuje úpravám moravského a českého folklóru v netradičním komorním obsazení (kytara, citera, violoncello). Pozvání k mikrofonu Proglasu přijali dva členové skupiny, kytarista Stanislav Bareš a violoncellista Jaroslav Olin Nejezchleba. O svém vztahu k moravskému folklóru, o Njorku i svých dalších hudebních projektech a také o tom, jak důležitá je pro ně kritika, budou hovořit v pořadu Jak se vám líbí 10. listopadu.

pátek 11. listopadu od 19.15 h:
Každý druhý pátek v měsíci usedají do studia Proglasu na 45 minut Jana Peřtová a Petr Maček, kteří posluchače provázejí domovem i světem současné křesťanské hudby. Pořad Takt začíná v 19.15 h.

sobota 12. listopadu od 15 h:
HuKl je nová folková kapela, jejíž základ tvoří bývalé písničkářské duo Petr Hudec a Karel Kloupar. Sestava se rozšířila o houslistu Petra Číhala a basistu Ondřeje Maňáka a secvičila program zhudebněných básní katolického básníka Bohuslava Reynka. Pásmo dostalo název Reynkarnace a kapela jeho část živě přednesla ve studiu Proglasu 2. listopadu. V sobotu 12. listopadu uvádíme reprízu tohoto pořadu.

sobota 12. listopadu od 19.15 h:
Jedním z nejúspěšnějších hudebních pořadů Proglasu v roce 2005 byl jarní profil Michala Tučného připravený u příležitosti 10. výročí od zpěvákova předčasného úmrtí. Písně do pořadu si vybrali sami posluchači, a tak během 60 minut zazněly všechny zásadní hity – Poslední kovboj, Pověste ho vejš, Báječná ženská, Tam u nebeských bran, Blues folsomské věznice, Červená řeka, Blízko Little Big Hornu, Snídaně v trávě a další. Pořad o Michalu Tučném reprízujeme v sobotu 12. listopadu od 19.15 h a v úterý 8. listopadu od 16.55 h.

V příštích týdnech se můžete těšit:

úterý 15. listopadu: rozhovor s Karlem Heřmanem, zpěvákem skupiny Čankišou
čtvrtek 24. listopadu: rozhovor s kapelníkem Poutníků Jiřím Polou o 35 letech skupiny
pátek 25. listopadu: rozhovor s hudebníkem Jiřím Mazánkem s ukázkami hry na orientální nástroje