Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 28. listopadu

úterý 29. listopadu od 19.15 h:
Zpěvák František Segrado vydal letos se skupinou Veselá bída album Nebozízek, které obsahuje úpravy lidových písní z Valašska, Hané, Lašska a dalších částí Moravy. Do studia o této nahrávce přijde hovořit nejen interpret, ale také jeho bývalý spolužák a dlouholetý kamarád, hudební publicista a dramaturg Karel Prokeš. V pořadu zaznějí nejen ukázky z alba Nebozízek, ale také písně, které Segrado natočil s jiným kapelami – s Dobrohoští, s Irish Dew a další. (Jde o reprízu pořadu.)

středa 30. listopadu od 19.15 h:
Lišák je lišák je "ekopsychologická opera o čtyřech jednáních a epilogu", jejíž rozsáhlé libreto psal Petr Váša původně jako studijní text pro studenty brněnské JAMU. Inspiroval se především operou Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky, avšak vycházel i z dalších archetypálních postav lišek (především z Erbenovy pohádky Pták ohnivák a liška Ryška) a také z ornitologických příruček, telefonního seznamu a dalších pramenů. Dílo, ve kterém mazaný Lišák pronásleduje myslivce Poseda (a ten se mimo jiné rozpadne na jednotlivé molekuly, aby byl znovu složen do přijatelného tvaru), zhudebnila kompletní skupina Ty Syčáci – vedle Váši tedy Petr Zavadil a Tomáš Fröhlich. Rozhovor s Petrem Vášou, plný zajímavých zjištění, vysílá Proglas v pořadu Jak se vám líbí ve středu 30. listopadu.

čtvrtek 1. prosince od 19.15 h:
Album Život v zámku natočil mladý písničkář Martin Hejnák ve spolupráci s multiinstrumentalistou Davidem Heiderem a několika dalšími hosty. Rozhovor s Martinem Hejnákem o jeho novém CD vysíláme ve čtvrtek 1. prosince. Moderuje Petr Pololáník.

pátek 2. prosince od 19.15 h:
Pod názvem Lamačské chvály se skrývá projekt křesťanských písní bratislavského zpěváka a písničkáře Branislava Letka. Ten nyní – šest let po svém debutu Lamačské chvály – vydává nové album. Rozhovor s ním pro Radiu Proglas připravuje Vilém Šedivý, externí spolupracovník partnerského Trans World Radia.

sobota 3. prosince od 15 h:
Dlouho očekávané společné album Ivo Cicvárka, Žofie Kabelkové a Marcela Kříže s názvem Panoptikum je na světě! Vychází u Indies Records a obsahuje skladby všech tří protagonistů. V doprovodné skupině se sešli například Antonín Mühlhansl (saxofony), Petra Klementová (flétny), Hubert Ratschker (trubka), Petr Šmiřák (tuba), Honza Žamboch (kytary) nebo Jana Havlová (violoncello). Rozhovor s Ivo Cicvárkem a Žofií Kabelkovou vysíláme v sobotu 3. listopadu odpoledne.

sobota 3. prosince od 19.15 h:
V hudebním týdeníku Slyšte, lidé! se budeme věnovat novinkám ze slovenské křesťanské hudby. Představíme si pět aktuálních alb – všechna vycházejí z folkového základu, avšak současně přesahují i k jiným žánrům. Půjde o nahrávky skupin Mimicry, Jerichove trúby a Križiaci a písničkářů Marka Novotného a Richarda Čanakyho.