Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Flashback – Nevěřím náhodám

Přišlo nám do Country radia CD, na něm pět písniček, a zkusmo jsme je netestovali v Hudebním kurýru, ale přímo nasadili jednu píseň soutěžně do Bonanzy. Tam písnička Někdy zvítězila, a pak i podruhé v Superbonanze. Samozřejmě, u debutových CD to tak bývá, skupina nadšená z díla informuje všechny známé, a tak je hlasování zajištěno. Ale v tomto případě podíl fan klubu nebyl tak velký, a dlužno konstatovat, že oprávněně. A proto jsem si řekl, že o skupině Flashback stručně poinformuji i zde.

Flashback - složení roku 2005Skupina Flashback natočila a vydala vlastním nákladem CD s 5 písněmi (tedy spíše demoCD) a s názvem Nevěřím náhodám. Pro snadnější start si vypůjčili pro něj i už zmíněnou píseň P. Kůse Někdy, ale ostatní už jsou autorským dílem mandolinisty kapely Petera Nožiny. A nejméně ve dvou písních vypůjčenou píseň překonává – jednak v titulní Nevěřím náhodám, kde autor ukazuje smysl pro stavbu melodie a udržení napětí v textech a kterou bych charakterizoval relativně novým západočeským termínem „folkgrass", jednak v rychlém Přání, které je více do bluegrassova, ale přeci jen je v něm znát inspirace i folkovými hranicemi určitou osobní poetikou textu.

Pomalejší melodie (Zkouším tě zmást) nebo hlubší textová vyznání (Tréma, navíc na omšelé téma) zatím ještě skupině moc nesednou, nejistota ve výrazu je ještě docela patrná, celkově tyto dvě  písničky působí nezažitě a neusazeně. I když je i úvodní Kůsova Někdy rovněž ve volnějším tempu, je cítit, že se s ní skupina seznámila přeci jen důvěrněji než s výše uvedenými vlastními dvěma pomalejšími skladbami, a také se pozná rukopis zkušeného autora, který napíše píseň tak, že snese i menší experimenty či oťukávání.

Skupina Flashback vydává CD v pravou chvíli, kdy má posluchačům co sdělit i předvést a ví i, jak na to. Skóre 3:2 je slušné, pamatujme si jméno Flashback.

Flashback: Jan Kejval – zpěv,kytara, Ondřej Peths – banjo, Peter Nožina – mandolína, zpěv, Jan Šavel – baskytara, Martin Nigrín – housle, zpěv

Nevěřím náhodám – 2005, čas: 13:05, vlastním nákladem: Někdy, Přání, Zkouším tě zmást, Tréma, Nevěřím náhodám.