Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Pod černý vrch: Ženění

Dopředu přiznávám, že pro kapelu Pod Černý vrch (PČV) mám slabost. Líbí se mi její naprosto svobodný, hravý a uvolněný přístup k odkazu lidové hudby. Předešlé album Semotám tak možná bylo poslední dva roky nejčastějším nájemníkem mého přehrávače. O to více jsem byl zvědavý na novinku Ženění, kterou vydala společnost Areca Multimedia.

Album otevírá čistě folklórní motiv Ej ráno, který po půl minutě střídá poctivá rocková vypalovačka Ženění. Následuje temně syrové Vězení, dravě vygradovaná Kapusta, klidný, v hypnotickém rytmu se ubírající Měsíček, rozpustilý Ej hájek, bohatýrské Červené vínečko. Tak bych mohl pokračovat, co píseň, to jiná nálada. Přitom vše drží pohromadě, o což se stará již zmíněný svobodný přístup bez mindráků a spekulací.

A tak tu, díky bohu, máme starý dobrý Pod Černý vrch. Opět dokonalá souhra skvěle šlapající rytmiky s pro kapelu tak charakteristickými elektrifikovanými houslemi a violou. Hráčské mistrovství prokazuje šestice muzikantů a pětice hostů v řadě instrumentálních pasáží, výborně poskládané vokály mají široký výrazový rejstřík. Obrovská energie, nasazení, časté změny rytmu i tempa, náležitá gradace i vnitřní propracovanost jsou pak pro PČV samozřejmostí.

Náladou vychází kapela z lidové hudby, ale posouvá ji často až do zběsilých rovin, o kterých se jiným podobně zaměřeným formacím může jenom zdát. Vždyť také podtitul desky zní: „Jak zakroutit folklóru krčkem". I z toho je patrné furiantství muzikantů, kterým však zároveň nechybí pokora k tradicím.

Muzika Vrchu se skládá z vlastních melodií Jiřího Kubíčka a lidových textů. A ty jsou, jak už to u folklóru bývá, vtipné, hravé a navíc pravdivé. Větší prostor tentokrát dostaly humorné texty typu „Ženění ženění/horší než vězení. Z vězení pomůže/od ženy nemůže." Pod Černý vrch tak natočil další po všech stránkách vydařenou nahrávku, která zase na dva roky obsadí můj přehrávač. Budu si to užívat.

Pod Černý vrch: Ženění, vydala Areca multimedia 2005
(Ej ráno – Ženění – Vězení – Kapusta – Měsíček – Ej hájek – Červené vínečko – Viktorín – Šibeničky – Počkaj, smrti – Ženička – Havran – Tělo – Milenci v texaskách)