Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 12. prosince

úterý 13. prosince od 19.15 h:
Hostem pořadu bude zpěvák Bob Frídl, kterému právě vyšlo nové album s názvem Sto patnáct havranů. Kolekce, kterou vydalo nakladatelství Carpe Diem Records, obsahuje vedle CD se zhudebněnými básněmi Zdeny Bratršovské také DVD s reportáží z natáčení, rozhovorem, ukázkami z koncertu, klipem a dalšími bonusy. Zpěvák, který se v 70. letech opakovaně umisťoval v první desítce ankety Zlatý slavík, se na svém novém albu představuje ve folkové poloze.

středa 14. prosince od 19.15 h:
Krátce poté, co Bokomaře vyšlo nové album Cenathálie, oznámila skupina další novinku. Po několika letech absence se na trh vrací CD Bokomarie z roku 1996. Desku plnou písní o dívkách a ženách jménem Marie s texty Jiřího moravského Brabce vydala původně firma Folk & country. Reedice se ujalo brněnské vydavatelství FT Records. Rozhovor s kapelníkem Bokomary Lubošem Javůrkem o Bokomariích si můžete poslechnout 14. prosince.

čtvrtek 15. prosince od 19.15 h:
Hosty pořadu Jak se vám líbí budou manželé Beata a Patrik Hlavenkovi z jazzového kvintetu S'aight. Patrik je kytarista, jeho žena hraje na klavír a oba se podílejí na tvorbě repertoáru. S'aight dále tvoří saxofonista, kontrabasista a bubeník. Dva členové aktuální sestavy S'aight – kontrabasista Uhrík a bubeník Šoltis – jsou zároveň členy skupiny Vertigo Quintet. Společný projekt obou formací, nazvaný S'aight & Vertigo Connection, letos zvítězil v soutěžním programu Jazz Under The Sky na slavném jazzovém festivalu ve švýcarském Montreux. Díky tomu si tato sestava příští rok zahraje na hlavním festivalovém pódiu. Pod názvem Open Sextet bude tento projekt i nadále pokračovat. Více o budoucnosti S'aight Quintetu a Open Sextetu se dozvíte ve čtvrtek večer na Proglasu.

pátek 16. prosince od 19.15 h:
Hned dvě nová alba letos vydal křesťanský písničkář Caine, jinak bubeník plzeňské punkrockové skupiny Znouzectnost. Zatímco studiovou kolekci Myšinoáři Caine nahrál ve spolupráci s multiinstrumentalistou Přemkem Haasem ze skupiny Navzájem, na koncertním CD Živě jej doprovází zpěvačka Jitka Rusová. Rozhovor s Cainem poslouchejte v pátek od 19.15 h.

sobota 17. prosince od 15 h:
Jeden z nejslavnějších jazzových kontrabasistů, Čechoameričan George Mraz, si v roce 2000 pozval do Spojených států klavíristu Emila Viklického a cimbalistku a zpěvačku Zuzanu Lapčíkovou, aby společně natočili jazzové úpravy moravských lidových písní. Album s názvem Morava výrazně bodovalo v amerických jazzových žebříčcích, avšak u nás se o něm příliš nevědělo. Až letos na podzim vyrazili všichni tři protagonisté (spolu s bubeníkem Laco Troppem) na slovensko-české turné, během něhož album představili. Při té příležitosti navštívili Emil Viklický a Zuzana Lapčíková studio Proglasu, aby zavzpomínali na nahrávání v Americe a řekli pár dalších zajímavostí o tomto výjimečném albu. Součástí pořadu, který vám nabídneme v sobotu 17. prosince odpoledne, bude i telefonický rozhovor s Georgem Mrazem.

sobota 17. prosince od 19.15 h:
Po více než roce se na vlny Proglasu vrací občasník Folkové naděje, který mapuje mladé tváře českého a slovenského folku a příbuzných žánrů. V jeho patnáctém vydání, které uvedeme v sobotu 17. prosince v rámci týdeníku Slyšte, lidé!, se setkáte například se skupinami Ziriab, Babylon, Divozel, Čabraka, Docuku, s písničkářem Petrem Kopejskou a s dalšími