Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Country Rádio v roce 2006

Alespoň několik stručných poznámek k programovým změnám nejposlouchanější pražské stanice, Country rádia, které vysílá v Praze na VKV 89,5, v okolí Berouna na 98,3 a bude vysílat v okolí Č. Lípy na 102,6. K tomu se připojuje i vysílání ve středních Čechách na SV 1062 a na internetu.

Některé změny nastaly již před koncem roku, kdy na post hudební ředitelky nastoupila Kateřina Jungbauerová, jiné změny posluchači ani nepostřehnou – chystá se stěhování do nových prostor na Vinohradech.

Kromě nového zvukového obalu na posluchače čekají i programové změny. Končí pořad muziky ze šedesátých let, 60 v 60, který uváděl Jiří Suchý, jenž je po získání vlastního divadla zaneprázněn. J. Suchý ale neopustí rozhlasové vlny zcela. Nový pořad bude každou poslední neděli v měsíci a bude se jmenovat Pozdní sběr. Podtitul: suchý vyběr archivních hitů minulého století. Půjde tedy o průřez hudbou 20. století.

Končí i pořad Country z Nashvillu, obsahová mezera po něm ale bude zaplněna dosavadními pořady Míry Křena, Karla Černocha a Miloše Holečka (přesné vysílací časy jejich pořadů najdete na www.countryradio.cz). Uvolněný časový prostor bude hned od neděle 1. 1. 2006 vyplněn zdvojnásobením délky pořadu Hudební kurýr Country rádia, kterému se kromě stopáže (nyní tedy 60 minut) rozšíří i obsahový záběr z původních demosnímků a velmi nekonformních nahrávek na převážnou většinu naší mladé, zejména folkové hudební scény. Nadále bude zachována možnost uvádění demosnímků, které může zaslat kdokoliv, jedinou podmínkou je vysílatelná technická kvalita. Tradiční rubriky pořadu se prodlouží, objeví se i nové, a zejména po tomto rozšíření již nikdo nebude mít důvod si stěžovat, že jeho muzika nezní na rozhlasových vlnách. Pokud nezní, bude to jen proto, že neposlal svou nahrávku na adresu rádia. A to nejdůležitější – pořad získá atraktivnější vysílací čas: neděle od 19.00. Zde jen poznámka, že standardní novinky hudebních vydavatelství se objevují i v pořadu, který je ve středu od 17.30, a když už jsme u novinek, tak Miloň Čepelka uvádí ty knižní rovněž od 17.30, ale ve čtvrtek, a reprízují se v sobotu a neděli okolo deváté hodiny ranní.

S tím souvisí i posun hitparády Countryrádia Bonanza do nového hitparádového času 17.00 (od pondělka do pátku je v tomto čase Křepelka, která má základ v internetovém hlasování). Bonanza je pořad živě vysílaný, v jehož průběhu posluchači hlasují telefonicky nebo pomocí SMS. Vítězná písnička pak zní ve vysílání rádia častěji – další možnost, jak ovlivnit hudební výběr stanice. K hlasování posluchačů pak má každý možnost se vyjádřit i dodatečným internetovým hlasováním po celý následující týden na webu rádia.

Své místo již získala podzimní novinka Countryrádia, ojedinělý pořad v českém éteru: Písničky z mojí poličky, kde se již vystřídala většina zaměstnanců rádia, kteří zahráli muziku ze své vlastní diskotéky. Týden co týden mě překvapuje, jak široký hudební záběr moji kolegové mají. Žádní "kotlíci". Vysílací čas: pondělí 21.00. Podobným v českém éteru ojedinělým pořadem je i Živák (uvádí Tomáš Berka, pondělí 20.00) ve kterém hosté skutečně hrají živě do vysílání. V profilovém pořadu interpretů Zadáno pro legendy, který má vysílací čas v sobotu po 19.00, se po podzimní sérii interpretů moderní americké country vrátíme opět ke klasice a přijdou na řadu některé (i neprávem) zapomenuté legendy. Nechybějí ani žánrové pořady Ozvěny osadních ohňů Tonyho Linharta (úterý 19.00) a Bluegrassová kolekce Zbyňka Bureše (pondělí 22.00).

I v roce 2006 si tedy každý příznivec FCT žánrů může vybrat tu svou muziku aktuálně vysílanou v éteru a nemusí drtit stále dokola svých pár přepálených cédéček. A to jsem v tomto článku záměrně vynechal všechna chystaná překvapení. To by překvapeními přestala být, že.

Užijte si co nejlépe vánoce i celý nový rok. Samozřejmě s Countryrádiem.