Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Vánoce u Stráníků aneb Ginevra ala Mrazík

Poslední letošní Návštěva u (ne)Stráníků byla již tradičně ve Vánočním kabátku. Naši přátelé, ale i ostatní lidičkové přinesli něco málo ze svého svátečního stolu, bylo teda co jíst. Děvčata od kapely Bob a Bobci ohřála vánoční nápoj ze Sudet zvaný cluck, takže bylo i co pít. Všici si naladili dobrou náladu, vzájemnou vstřícnost, rozzářili úsměvy a nastražili ouška k naslouchání muziky.  Vyslechli nejdříve přivítací monolog  v podání mé osoby a po předání slova svému kolegovi Mirkovi Ošancovi jsme začali jako správní hostitelé hrát, ovšem až po delším, dalším přivítacím monologu již zmíněného Mirka O. Možná, že na někoho jeho průvodní slovo působí rozpačitě, ba bych řekl až přímo roztržitě, ale vězte, že je to velmi pečlivě připravené, a jak je jeho dobrým zvykem, nechal nás dokonce i mezi slovem zahrát nějaké písně od našich velkých vzorů ze zámoří Peter, Paul and Mary. Prostě koncert proběhl v tradičním duchu a dokonce jsme nakonec zahráli dvě z našich novinek. I na našeho dalšího kolegu z Křížanova, Rendu Ježka Kříže, se dostalo, zazpíval nám píseň od Wabiho Ryvoly – Dlouhá neznámá a sklidil zasloužený potlesk.

Wabi Daněk a Miloš DvořáčekPo krátké přestávce, kde jsme se opět v galerijním předsálí posilnili cluckem a přinesenými pochutinami, nastoupila folková legenda, autor trampské písně dvacátého století, Wabi Daněk a s ním samozřejmě nesměl chybět jeho druh ve zbrani Miloš Dvořáček. Wabi nezklamal, zahrál své největší hity, Ročník 47, Listopad, Papírové řetězy…. A po odehrání legendární písně Rosa na kolejích se odebral dokonzumovat pochutiny a dopít hlteček clucku a upaloval směr Praha, páč vánoční rodinné povinnosti jsou neodkladné. Pozn. V galerii právě vystavoval autor návrhu obalu na Wabiho druhé desce Vítr, Vlastimil Zábranský. Takže hezké setkání po létech. Wabi ještě podotknul, že on byl jediným mužským modelem mistra.

A zase jsme se odebrali do předsálí, kde se už pomalinku tenčili zásoby rumu a červeného vína a oříšků, rozinek, pečiva, jitrnic, klobásek, štrůdlů a všeho dobrého, co nám přináší vánoční stůl a šikovně hospodyňky.

Ginevra v kostýmechMezitím se pod vedením zvukařského mistra Páji Jindráka připravila kapelka mému srdci velmi blízká, obzvláště jemnější půlka této party, Ginevra z Příbrami. Myslím, že jsme nemohli volit lépe ve výběru závěrečného bonbónku nebo, chcete-li, třešničce na dortu. Ginevra zahrála také všechny své hity a na konec přidala návdavkem směs písní u nás již tradičních z oblíbené ruské filmové pohádky o Ivanovi, Nastěnce, babě Jaze, loupežnících a Mrazíkovi. Myslím, že především starší generaci velmi potěšili svým osobitým podáním těchto v pravdě pohádkových hitů.

Nakonec jsme si popřáli krásné prožití Vánočních svátků a šli jsme se těšit na Ježíška do svých domovů.

Přeji i Vám všem krásné prožití Vánoc a pevné vykročení do Nového roku a přijeďte, přijďte, přileťte příští rok pobejt ke Stráníkům do Galerie Radniční sklípek v Litvínově. Srdečně vás zvou a zdraví  

Verunka a Luboš Stráníci a jejich přátelé.
Vánoce u Stráníků, 16.12.2005, Galerie Radniční sklípek Litvínov.