Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 23. ledna

úterý 24. ledna od 19.15 h
Jihomoravský písničkář vystupující pod přezdívkou Joseman natočil své první album, které nazval Střepy a střípky. Zařadil na ně jednak několik starších písní, které psal v období dospívání, jednak úplné novinky. V úterý 24. ledna poslouchejte na Proglasu rozhovor s Josemanem, ve které se mimo jiné dozvíte, proč tomuto autorovi už nevadí označení písničkář, proti kterému dříve brojil.

středa 25. ledna od 19.15 h
Další písničkář, kterého si na Proglasu představíme, se jmenuje Ondra Vejsada a používá přezdívku Villon. Žije ve středních Čechách a po několika demonahrávkách loni natočil první plnohodnotné album Klíč.

čtvrtek 26. ledna od 19.15 h
Jedním z pravidelných spolupracovníků Proglasu byl v minulých letech Milan Kalinics, tehdy vydavatel časopisu GrassPress. Po zániku GrassPressu skončily i pravidelné pořady o novinkách z českého a světového bluegrassu, avšak 26. ledna se Milan Kalinics alespoň jednorázově do pořadu Jak se vám líbí vrátí. Společně s webmasterem Radkem Valentou a šéfredaktorem Pajasem přijdou posluchačům představit internetový portál o bluegrassu bgcz.net.

pátek 27. ledna od 19.15 h
Pražská vokální skupina Geshem se věnuje především interpretaci zpěvů z Taizé a černošských spirituálů. Její první album se jmenuje Wade In The Water a obsahuje především známé spirituály. CD i kapelu vám představí Marek Šlechta.

sobota 28. ledna od 15 h
V nové sestavě a s novým repertoárem se loni vrátila na scénu plzeňská folkrocková skupina Navzájem v čele se skladatelem a vyhledávaným muzikantem Přémou Haasem. Rozhovor s ním a s novou zpěvačkou Navzájem Irenou Motlíkovou Proglas uvedl v prvním lednovém týdnu a nyní si můžete poslechnout reprízu pořadu. Řeč bude především o novém CD Halala Balala.

sobota 28. ledna od 19.15 a úterý 31. ledna od 16.55
Od roku 2000 pořádá Radio Proglas každoročně anketu Album roku, do které hlasují oslovení publicisté, muzikanti, vydavatelé, pořadatelé festivalů a další osobnosti. Možnost hlasovat letos měli také posluchači, kteří byli osloveni na internetové stránce hudba.proglas.cz. Do první patnáctky se letos dostali tito interpreti: 4tet, Kate Bush, Čechomor, Hradišťan, Jablkoň, Njorek, Noi, Karel Plíhal, Radůza, Jiří Smrž, Spirituál kvintet, Traband, Martina Trchová a Ivo Viktorin (z toho jeden se dvěma různými alby). Kdo z nich v anketě zvítězil a zařadil se tak po bok vítězů z minulých let (Ty Syčáci, Jiří Pavlica, Bartři Ebenové, Radůza, Karel Plíhal), se dozvíte v pořadu Slyšte, lidé! v sobotu 28. ledna nebo v repríze v úterý 31. ledna.